Kringloopwinkel X op X al bijna twintig jaar succesvol

Limmen – Binnenkort viert kringloopwinkel X op X het 20-jarig bestaan. Ooit kleinschalig begonnen in een winkelpand aan de Stationsweg in Heiloo, later in een wat ruimer onderkomen op industrieterrein Oosterzij, maar inmiddels al zo’n vijf jaar gevestigd aan de Rijksweg 127 in Limmen. De organisatie draait volledig op vrijwilligers en keert de gemaakte winst uit aan goede doelen.

Een team van zo’n zestig vrijwilligers houdt zich bezig met het reilen en zeilen in deze populaire kringloopwinkel. Men koopt geen goederen in, de gehele collectie bestaat uit artikelen die aan de winkel zijn geschonken. Hierdoor blijven de kosten laag en houdt de beherende stichting meer geld over om aan goede doelen te schenken. Op grond van de verkregen ANBI-status legt men ook steeds verantwoording af over de besteding van deze gelden. Elke week deelt men een zogenoemde ‘opkikker’ uit, een bedrag van 250 euro voor een organisatie in de regio. Dat kan een zangvereniging zijn, een jeu de boulesclub of iets dergelijks. Het mes snijdt aan twee kanten, want clubleden raken hierdoor meer gemotiveerd om hun overtollige goederen juist hier te doneren. Daardoor wisselt het aanbod voortdurend en blijft de winkel aantrekkelijk voor iedereen.

Sponsorcommissie

Eens per kwartaal wordt een veel groter geldbedrag uitgekeerd aan een goed doel. Iedereen kan hiervoor via een aanvraagformulier een suggestie indienen. Een speciale sponsorcommissie, samengesteld uit vrijwilligers van de stichting, beslist uiteindelijk welke doelen men ondersteunt. Eén van de voorwaarden is dat het om niet-gesubsidieerde goede doelen moet gaan. Kringloopwinkel X op X is elke dinsdag, donderdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 15.00 uur. Er is een bushalte voor de deur en op het terrein achter de winkel zijn 22 gratis parkeerplaatsen. Aankopen kunnen tegen een geringe vergoeding worden thuisbezorgd. Voor het ophalen van gedoneerde goederen worden geen kosten in rekening gebracht. U bent van harte welkom tijdens de openingstijden. (Foto: Bos Media Services)