Krause en Chapple pakken goud tijdens NK Indoor

Castricum/Apeldoorn – Bij de Nederlandse kampioenschappen indoor atletiek in Apeldoorn heeft TDR uit Castricum goede zaken gedaan. Het team wist drie medailles in de wacht te slepen en leverde twee Nederlandse kampioenen af. Het eerste eremetaal was voor Lotte Krause op de 1500 meter. Het tempo lag op de eerste 1000 meter relatief niet zo hoog en Krause liep op de tweede plaats. Ze was op haar hoede voor een eventuele aanval, die kwam na 1100 meter. Uiteindelijk hoefde ze alleen Marissa Damink en Jetske van Kampen voor zich te dulden, die een net wat sterkere eindsprint hadden. Krause pakte brons in een tijd van 4:25.68. Fee Mok liep een goede wedstrijd door als zevende te finishen in een nieuw indoor PR van 4:37.10.

Goud op de 3000 meter

Bij de mannen 1500 meter mocht Duncan Steenbakker de eer van TDR hooghouden en finishte als tiende in een tijd van 3:51.92. De tweede medaille voor TDR was opnieuw voor Krause. Ze legde beslag op het goud bij de 3000 meter. De eerste 1000 meter was het Krause die op kop liep en het tempo drukte. Hierna nam Ineke van Koldam de kop over en werd het tempo omhoog gegooid. Er vormde zich een trein van vier vrouwen die Van Koldam kon volgen, inclusief Jennifer Gulikers. Dit vijftal bleef tot de laatste drie rondes samen.

Op dat moment was het Krause die de gaskraan volledig opengooide en alleen Van Koldam kon volgen. Krause bleef het tempo opvoeren en ook Van Koldam moest de laatste ronde passen. Krause kwam dan ook soeverein als eerste over de finish in een tijd van 9:21.54 en mag zich Nederlands kampioene noemen! ,,Ik ben heel erg blij dat ik  overtuigend gelopen heb en de gouden medaille heb weten te pakken. Het is een mooie opsteker in voorbereiding op het zomerseizoen!’’, aldus Krause.

Tevreden met vierde plek

Gulikers liet in het afgelopen jaar een immense progressie zien en wist een aantal weken geleden haar persoonlijk record op deze afstand al aan te scherpen naar 9:31.34. Ook nu liet ze zien te kunnen meestrijden voor de medailles en finishte ze op een mooie vierde plaats in een tijd van 9:32.55. ,,Het doel was om top vijf te lopen, dus ik ben zeker tevreden met de vierde plek die ik met een eindsprint wist zeker te stellen!’’, aldus Gulikers.

De 800-meter-mannenfinale leek op papier een spannende strijd te worden en dit was precies wat er gebeurde. Namens TDR kwamen Samuel Chapple en Djoao Lobles in actie, die beide overtuigend naar de seriewinst liepen. Jesse Scheltema en Ryan Clarke kwamen er toen helaas niet aan te pas en werden uitgeschakeld. De eerste 400 meter werd gelopen in 56″, waarna Bram Buigel de kop overnam. Chapple en Lobles volgden alert. In een poging om een plek op te schuiven, wilde Lobles aan de binnenkant inhalen, waardoor hij ongelukkig buiten de baan stapte. Lobles kon zich herpakken en de laatste 200 meter werd het een eindsprint tussen vijf atleten. Lobles kon de laatste 50 meter de sprint in zijn voordeel bepalen en kwam met een dip als eerste over de finish. Kort hierna volgde Chapple, die met een val tweede werd.

Gediskwalificeerd

Lobles mocht zich maar kort Nederlands kampioen noemen, hij werd gediskwalificeerd doordat hij buiten de baan was gestapt. Automatisch werd de gouden medaille toegekend aan teamgenoot Chapple, die een droomseizoen kent door zich al te plaatsen voor het WK indoor dat over een maand plaatsvindt in Belgrado! ,,Het was een erg chaotische race waarin van alles gebeurde. Toch wist ik gelukkig de gouden medaille te winnen, wat een super toevoeging is aan dit geweldige seizoen!’’, aldus de kersverse Nederlands kampioen.

Op de 3000 meter mannen verschenen Edwin Sjerps en Duncan Steenbakker aan de start. Steenbakker was een dag eerder al in actie te zien op de 1500 meter, en liep nu naar een tiende plaats in 8:32.38. Sjerps, die vooral op de wegatletiek laat zien mooie stappen te zetten, kwam er niet aan te pas en finishte als twaalfde in een tijd van 8:34.28.