Koude douche na gymles door hoge energieprijzen

Castricum – Scholieren staan sinds begin deze maand onder een koude douche na de gymles. In zeker negen gymzalen in de gemeente komt geen warm water meer uit de kraan. Ook de temperatuur in de zaal is teruggeschroefd door de hoge energieprijzen. Volgens wethouder Roel Beems ‘moeten we er even doorheen’.

Door Ans Pelzer

Het is letterlijk een koude douche voor sporthallen en scholen in de gemeente. Ook de temperatuur in de gymzaal is minder hoog dan voorheen. Dit gebeurde na overleg met de gemeente. De energiecrisis is ook bij de exploitant hard aangekomen. In de maand januari werden al meer kosten gemaakt voor het energieverbruik dan in het hele jaar 2022. Dat levert voor de exploitant dermate hoge kosten op dat sluiting van gymzalen en sporthallen onvermijdelijk is als niet wordt ingegrepen. Die optie is voor de gemeente niet aan de orde, daarvoor vindt zij sporten bij scholen te belangrijk.

Verduurzaming nodig

Wethouder Beems: ,,Het is vervelend, maar hier moeten we met ons allen even doorheen. Het gaat nog om de maanden februari, maart en mogelijk april. Daarna breekt de zomer aan. Die warmte is dan niet meer zo hard nodig. We gaan heel hard aan het werk om die locaties te verduurzamen. Ik hoop nog in het tweede kwartaal met een voorstel tot verduurzaming bij de gemeenteraad te komen. Daarna kan snel overgegaan worden tot uitvoering van de maatregelen.’’

Geen financiële steun

In Limmen gaat het om sporthal De Enterij en in Akersloot om sporthal De Lelie. In Castricum gaat het om de gymzalen Rooseveltlaan, Eerste Groenlaan, Juliana van Stolbergstraat, Walingstuin, Vondelstraat, Mozartlaan en de Hogeweg. Zwembad de Witte Brug liet eerder weten vooralsnog nog goed te zitten met de energieprijzen vanwege een langlopend contract. Wethouder Beems zegt geen financiële ondersteuning te kunnen bieden. ,,Ik zou echt niet weten waar we zo snel geld vandaan moeten halen. Ik vind het vooral belangrijk dat iedereen in de gelegenheid blijft te kunnen blijven sporten. Leuk is anders, maar we moeten het er even meedoen.’’

Vragen

De PvdA heeft vragen gesteld aan het college en stelt: (…) ‘een teken van ontstellende publieke armoede door als lokale overheid met genoeg geld in kas, om zo’n drastische bezuiniging op te leggen die doet denken aan de zuinige jaren vijftig vorige eeuw?’ (…) (Foto: Pixabay)