Kornak, daar zit muziek in!

De nieuwe week op basisschool Kornak in Uitgeest begon bijzonder afgelopen maandag.

Als een van de weinige scholen in de regio wist Kornak voor de komende drie jaar een subsidie te krijgen van het fonds voor cultuurparticipatie om het muziekonderwijs een stevige impuls te geven. Onderzoeken hebben uitgewezen dat muziek vele gebieden in de hersenen activeert, dat muziek de verbinding tussen verschillende delen van het brein stimuleert, wat het brein fitter houdt. Muziek leert omgaan met emotie, traint het vermogen tot samenwerking en verrijkt ‘t leervermogen. Maar wat misschien nog het allerbelangrijkste is, we beleven aan muziek maken ongelooflijk veel plezier.

Hoewel Kornak al werkte met muziekmethode 123Zing, heeft deze school daarnaast een samenwerkingscontract met de Stichting Kunstzinnige Vorming Castricum afgesloten. Er zullen extra muzieklessen komen, gegeven door vakleerkrachten van de muziekschool Castricum. Ook wordt er een schoolorkest opgericht onder leiding van een echte dirigent. Om deze samenwerking op een leuke manier te starten, werd Maxmusic uitgenodigd om “Het grote Meedoeconcert’ te verzorgen. Terwijl de aula volstroomde met kinderen werd als opwarmertje Justin Timberlake met Can’t stop the feeling gedraaid waarvan de tekst moeiteloos werd meegebruld. Op eenvoudige maar zeer ongedwongen en grappige wijze wist Maxmusic de kinderen van het begin tot het einde te boeien. De interactieve voorstelling deed vele vingers de lucht in gaan zodra er leerlingen op het podium gevraagd werden om een instrument uit te proberen.
Ter afsluiting kwamen alle leerlingen in de aula het Kornaklied zingen en swingend liep iedereen daarna weer naar de klas. Een mooier voorbeeld van goed bestede subsidie kun je niet vinden. (Monique Teeling)