Koninklijke onderscheiding voor 90-jarige Pastor Jan Veldt

Limmen – Pastor Jan Veldt is vorige week woensdagavond onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Karen Heerschop speldde de versierselen op bij de dit jaar 90 jaar geworden Veldt. ,,Uw hele leven heeft u gegeven aan anderen. Niet alleen als pastor, maar als mens onder de mensen.’’

In 1960 werd Veldt gewijd als priester. Hij was vervolgens op diverse plekken in het land werkzaam, onder andere als ziekenhuispastor. Sinds 2008 is hij weer terug bij zijn roots. In Limmen vond hij een prachtig plekje, vlakbij de kerk. Hier zet hij zich in voor de parochies in Heiloo, Akersloot, Limmen en de Egmonden.

Homo-emancipatie

Eind 2022 kreeg Veldt van het bisdom te horen dat hij geen eucharistievieringen meer mocht doen voor de rooms-katholieke kerk. Veldt is een strijder voor gelijke rechten en de drijvende kracht achter de Stichting RK Homo-Emancipatie. De kerkelijke rechtbank van de katholieke kerk hief de sancties tegen hem dit jaar op; een grote overwinning. Een maand geleden maakte Veldt zijn rentree in een overvolle Corneliuskerk in Limmen. ,,De vele steunbetuigingen die ik heb mogen lezen zijn bijzonder, ontroerend en geven aan dat u een uniek mens bent’’, aldus Heerschop.

De pastor is een betrokken familiemens. Zo schreef Veldt twee familiekronieken. Volgens de burgemeester brengt ‘Ome Jan’ de familie samen. ,,En dat is nog niet zo makkelijk met meer dan zestig (!) neven en nichten. U bent een betrokken oom, die de band met zijn neven en nichten met een warm hart in stand houdt.’’

Onderscheiding

De burgemeester vond dit dus een mooi moment om pastor Veldt namens de koning te waarderen. Dit gebeurde woensdagavond na de viering in de protestantse kerk in Limmen. ,,Uw jarenlange, wat zeg ik, decennialange inzet is niet onopgemerkt gebleven. Nog altijd staat u midden tussen de mensen die u liefhebben.’’ (Foto: aangeleverd)