Koningsdag 2016 in Uitgeest

Uitgeest kreeg een geheel vernieuwde Koningsdag op woensdag 27 april. Daarvoor zorgden de enthousiaste leden van de pas opgerichte Oranjestichting, in samenwerking met de gemeente Uitgeest.

Een van de belangrijkste veranderingen is het verplaatsen van de traditionele vrijmarkt. Die ging van de omgeving van het Regthuysplein naar de Middelweg, om precies te zijn het gedeelte tussen Café Beams – schuin tegenover het gemeentehuis – en het Florijnplein. Door alle festiviteiten te concentreren op en langs de Middelweg verwacht de organisatie meer sfeer in de Koningsdag te brengen.

Op Koningsdag was ook de opening van het zwemseizoen. Daar werd een feestje van gemaakt. Voor jong en oud is er van alles toe doen. Met medewerking van diverse sportverenigingen waren er allerlei sport- en spelactiviteiten op en rond het water.

En voor de dapperen onder ons was er natuurlijk de allereerste plons van het 2016.
De aubade werd in een ander jasje gestoken, vóór de aubade werden de koninklijk gedecoreerden van de laatste jaren getrakteerd op een ontbijt. Tevens gaf ‘Maxima’ acte de présence. Burgemeester Wendy Verkleij gaf rond 10:00 een toespraak en opende de feestelijke dag waarna de Uitgeester harmonie het Wilhelmus inzette. Aansluitendging de burgemeester voor in de prachtige stoet van feestelijk opgesierde fietsen naar het Florijnplein. Hier werd de prijs uitgereikt voor de mooiste fiets en deze eer viel Bram Veldhuis en Juul Reulen te beurt als het “bruidspaar” per fiets. Maar elke deelnemer kreeg een bonnetje om een ijsje te halen bij de Florijn. Ook waren Clown Hansie en het Theater Poppekus aanwezig.

Op het gemeentehuisplein konden lefhebbers springen vanuit een hoogwerker op een ‘Big airbag’, dit was een topper. Wegens de weersverwachting was de live muziek van Fetherlite in het Café Beams binnen, maar dit mocht de pret niet deren. Langs de route vanaf het gemeentehuisplein naar het Florijnplein was het erg gezellig en druk. Men sprak dan ook van een terugkeer van de “kermisroute” met de vele aanbiedingen langs de route. (foto en tekst: Ger Bus)