Kom zingen en wandelen in de duinen

Castricum – Op 24 oktober organiseren Pauline van Schagen en Mariska van der Leij een unieke zangwandeltocht in de duinen bij Bakkum-Noord. Iedereen die van natuur en wandelen houdt en graag eens buiten en met anderen wil zingen kan meedoen, ook zonder zangervaring.

De deelnemers maken een gevarieerde wandeling in de duinen bij Bakkum-Noord en stoppen onderweg op mooie en inspirerende plekken om hun stemmen te laten klinken; neuriënd, ingetogen zingend, op een enkele plek misschien uit volle borst zingend. Tussen de bomen, op open veldjes en bij het water. ,,We zingen zachtjes voor onszelf uit, we zingen samen canons en we proberen of meerstemmig zingen wil lukken’’, vertelt Pauline van Schagen.

Voorafgaand doet de deelnemers eerst een paar ontspanningsoefeningen (mindfulness) voor rust in lijf en geest. Zo zorgen ze ervoor dat de zintuigen alle ruimte krijgen om de natuur te ervaren. De deelnemers kunnen daardoor ontspannen zingen. Het gaat vooral om het ontdekken en ervaren van de eigen klank. Ook als je weinig of geen zangervaring hebt, of als je denkt dat je niet kunt zingen, kun je gewoon mee doen! Vanuit ontspanning en ingetogenheid ontstaat vanzelf plezier in het klank maken en zingen. Dat wordt versterkt door de ontmoeting met anderen. Bij het zingen laten de deelnemers zich inspireren door de (geluiden in de) natuur, het eigen gevoel en elkaar.

Andere ervaring

,,Zingen in de buitenlucht, tussen de bomen of bij het water, geeft een totaal andere ervaring dan binnen zingen”, vertelt Pauline. Mariska voegt daar aan toe: ,,Het zal je verbazen hoe mooi het klinkt buiten. Zingen ontspant en maakt blij. Het is heerlijk om te doen!” Een bewust moment voor jezelf, in stilte de natuur ervaren, samen met anderen genieten van klanken en zingen, je verbonden voelen met de natuur en met anderen. Ga mee, dompel jezelf onder in de natuur en geef je over aan samen zingen. Ervaar hoe rustgevend dat is en kom met nieuwe energie en een verfriste geest thuis!

Tips vooraf: trek warme kleren aan in vele lagen. Neem ook iets te drinken mee, een regenjas en iets om (droog) op te zitten. Het startpunt van de wandeling is de duiningang einde Haagscheweg – Bakkum-Noord. Hier begint de wandeltocht om 10.00 uur. Rond 11.30 à 12.00 uur zijn de deelnemers weer op deze locatie terug. Aan de deelnemers wordt om een vrijwillige bijdrage naar eigen inzicht gevraagd. Het maximum aantal deelnemers is twaalf. Deelnemers dienen zich vooraf via pauline@musicapaulina.nl aan te melden voor deelname. Pauline van Schagen geeft vanuit haar onderneming Musica Paulina muziekworkshops en muziekles. Mariska van der Leij organiseert onder de naam Groen Genieter Natuurbelevingstochten. Die zijn bedoeld om te ervaren hoe mooi, bijzonder, interessant de natuur is. (Foto: Mariska van der Leij)