Koloniaal verleden: nieuwe tentoonstelling bij Huis van Hilde

Foto boven:
De veldtekening van ‘Wrak 1822’. (Foto: aangeleverd)

Castricum – Vanaf zaterdag 2 juli is bij archeologiemuseum Huis van Hilde een nieuwe tentoonstelling te zien: Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden. Het vertelt het verhaal van een gezonken plantageschip en zijn ‘dubbele lading’.

Eeuwenlang staken Nederlandse zeilschepen de oceanen over, gedreven door handel, oorlog of geloof. Wat rest zijn de ontelbare wrakken op de zeebodem, stille getuigen van een koloniaal verleden. Maar soms klinkt er een stem vanaf de zeebodem. Zoals het verhaal van het schip dat de Nederlandse plantages in Zuid-Amerika als bestemming had, maar in 1822 bij Texel strandde en zonk.

Bijzondere vangst

Vele jaren later, in juli 2001, kwam in de netten van garnalenkotter Emmie net buiten de haven van Oudeschild (Texel) een complete houten kist naar boven, dik begroeid met zeepokken. De vissers openden de deksel en zagen stapels lange, ijzeren messen met een houten handvat. Sportduikers vonden kort daarna het bijbehorende wrak van het plantageschip dat in 1822 bij Texel verging.

De opgeviste kist met kapmessen. (Foto: Carl van Dijk)

Dubbele lading

Tijdens het jarenlange onderzoek dat volgde bleek het wrak van het plantageschip een ware tijdscapsule met goed bewaarde en gave objecten uit een koloniaal verleden. Tussen de houten spanten die uit het zand opstaken kwamen prachtige serviezen bestemd voor de planters tevoorschijn, maar ook de kapmessen waarmee de tot slaaf gemaakten de rietstengels moesten klieven; twee werelden in één wrak. De sprekende fragmenten uit een koloniaal verleden, nu tastbaar gemaakt in deze unieke tentoonstelling, zijn van 2 juli 2022 t/m 5 maart 2023 te zien bij Huis van Hilde.

Kinderlijn

Door te beleven, te kijken, te luisteren en te doen worden in de speciale kinderlijn in de tentoonstelling voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar, fragmenten uit een koloniaal verleden dichterbij gebracht en een opening geboden samen het gesprek aan te gaan over het slavernijverleden. Huis van Hilde is geopend dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang met een Museumkaart is gratis. Kijk op www.huisvanhilde.nl voor meer informatie.