Klimaatgedichtwedstrijd voor scholieren in Castricum

Castricum – Zou het komen door de fraaie ligging tussen zee, bos en boerenland? Er worden heel wat gedichten geschreven in deze contreien. Tegelijkertijd roept dat mooie gebied met de grote steden en dampende fabrieken aan de horizon en met laag overvliegend luchtverkeer ook zorgen op. Grote zorgen over de kwetsbaarheid van de natuur, over het klimaat en over de toekomst. Een toekomst die de jeugd toebehoort. Klimaatalarm Castricum zag een mooie combinatie in klimaat, poëzie en jeugd. Geïnspireerd door de gedichten van Poets for the Planet en het Nederlands-Vlaamse collectief van Klimaatdichters, waar onze Castricumse dichter Thomas Möhlmann er één van is, organiseert Klimaatalarm Castricum een dichtwedstrijd voor scholieren: wie schrijft het mooiste klimaatgedicht?

Pak op die pen!

Alle scholieren worden aangemoedigd om deze voorjaarsvakantie een gedicht te schrijven over het klimaat, dromen, wensen, woede, zorgen en verdriet of juist over hoop en geloof in een zonnige toekomst. Wat je maar wilt. En nee, het hoeft niet te rijmen! Er zijn geen regels voor goede poëzie. Als het maar recht uit je hart komt, puur en helemaal jij! Stuur je gedicht met je naam en e-mailadres uiterlijk woensdag 10 maart naar klimaatalarmcastricum@gmail.com. Zet bovendien zondag 14 maart 14.00 uur in je agenda. Verkiest de jury je werk tot mooiste gedicht, dan mag je het voordragen tijdens het Klimaatalarm op de Brink. Deze locatie is onder voorbehoud.

Klimaatalarm Castricum is een samenwerking van burgers en organisaties als Transitie Castricum, Plogging Castricum en XR Castricum. Ze organiseren samen de lokale activiteiten ter gelegenheid van het landelijke Klimaatalarm op 14 maart. Dit is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie: Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat. Klimaatdichters.org is een snel groeiende beweging van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars. Ze strijden met poëzie in al haar verschijningsvormen voor een klimaatvriendelijke wereld.