Klimaatburgemeesters willen landelijk vuurwerkverbod

Castricum – Klimaatburgemeesters uit heel Nederland doen een krachtige oproep aan de ministers Yeşilgöz-Zegerius, Jetten en Helder. In een gezamenlijke brief pleiten zij voor een landelijk vuurwerkverbod met het oog op milieu, dierenwelzijn en veiligheid. Ook in Castricum heeft vuurwerk rond de jaarwisseling voor veel overlast gezorgd.

De klimaatburgemeesters willen de jaarwisseling schoner, veiliger en duurzamer te maken. Ze benadrukken de positieve ontwikkeling van het afgelopen jaar, waarin meer gemeenten zich aansloten bij een geheel of gedeeltelijk vuurwerkverbod. Om echter een aanzienlijk verschil te maken, roepen zij nu op tot een landelijk vuurwerkverbod. De klimaatburgemeesters benoemen de schadelijke effecten van vuurwerk op mens, dier en milieu. Ze wijzen op de gevaarlijke fijnstoffen, het chemisch afval, ongevallen en traumatische ervaringen die elk jaar gepaard gaan met oud-en-nieuw. Het pleidooi wordt breed gedragen door de meerderheid van de Nederlandse bevolking, belaagde hulpdiensten, handhavers, bezorgde medici en diverse organisaties.

Op de foto:
Meerdere afvalbakken in het Willem De Rijkepark ploften uit elkaar door vuurwerk. Binnen een straal van vijfhonderd à zeshonderd meter bleken er nog drie uit elkaar geknald te zijn. Hoeveel zouden het er in de hele gemeente Castricum geweest zijn? (Foto: aangeleverd)