Klimaatburgemeester Theo Versteegen: ,,Fietsen is pas échte vrijheid‘’

(advertorial)

Elke twee weken schrijft Theo Versteegen, de Klimaatburgemeester van Castricum, een column over zijn persoonlijke klimaatreis. In deze editie aandacht voor duurzame mobiliteit.

Tijdens mijn carrière werkte ik een poos in Purmerend. Daar ging ik: op de fiets, kop in de wind, 27 kilometer enkele reis. Steeds was dat het mooiste moment van de dag. Prachtige route, via het Pontje Akersloot. Ik had een stressvolle baan als hoofd paramedische dienst; het was heerlijk om dan ’s avonds het hoofd leeg te maken en lekker te bewegen. Opgeteld heb ik tijdens woon-werkverkeer meerdere rondjes om de aarde gefietst. Mijn stalen ros voelt bijna als een vriend. Met geregeld onderhoud, houdt een goede fiets het jaren vol. Als fysiotherapeut zie ik met lede ogen aan dat veel jonge mensen al op een e-bike zitten. Ze doen zichzelf tekort!Fietsvakantie

Je kunt veel hoor, zonder auto. Wij zijn talloze keren op fietsvakantie geweest, ook met jonge kinderen. De oudste twee fietsten zelf, de jongsten achterop. Tent en bagage stuurden we met pakketdienst vooruit. Texel, Drenthe, België… als wij dan aankwamen na trein en fietsreis, werden we op vakantie verwelkomd door een pallet met daarop onze kampeerspullen! Het mooiste is vanuit huis fietsen naar een ver doel. Zoals via Santiago de Compostella naar Rome. Of de Limes-route; de historische noordgrens van het Romeinse Rijk. Die loopt via de Oude Rijn en de Donau richting de Zwarte Zee. Het ultieme gevoel van vrijheid, dat is het. ’s Morgens vroeg, de boel is ingepakt, alles zit weer op de fiets. Je kijkt nog eens om, zijn we niets vergeten? Het veldje dat je achterlaat is leeg. En dan maar zien hoe ver je komt die dag.

Auto delen

Met jonge kinderen was een auto toch wel handig, voor de rijbeurten van sportclubjes. We kozen voor een deelauto. Die deelden we met een bevriend stel. De ene week stond hij bij ons, de andere week bij hen. Dat ging prima! Via CALorie zijn er nu vier deelauto’s waar Castricummers gebruik van kunnen maken. Via het reserveringssysteem boek je je auto. Je hebt niet de ‘vrijheid’ om hem altijd te pakken. Maar dat is overkomelijk, het is een keuze die je maakt. De auto pak ik eigenlijk alleen als ik spullen moet vervoeren, anders pak ik de fiets. Ook voor lange reizen. Het enige dat het mij extra kost, is wat tijd. Maar die tijd is prima besteed: je bent lekker in de buitenlucht in beweging, het is klimaatvriendelijk. Ik kan het iedereen aanraden: pak de fiets!

Elektrische deelauto

Er zijn nu vier elektrische deelauto’s in Castricum. Elke deelauto scheelt vier particuliere auto’s. Er is dus minder parkeerruimte nodig. De gemeente geeft daarom in de wijk van de vierde deelauto, groen terug aan de buurt. Een parkeerplek wordt ingericht met beplanting. Minder blik op straat; meer groen in de buurt. Beiden dragen bij aan een schonere lucht. Aanmelden voor een deelauto kan via mobiliteit@calorieenergie.nl.

Doorfietsroute

De doorfietsroute loopt vanuit Den Helder via Castricum naar de IJmond, met een vertakking naar Amsterdam. Als je de totale lengte fietst, kun je dus aardig je hoofd leegmaken! 260 keer heen en weer, dan heb je een rondje om de aarde te pakken. Met de doorfietsroute wil de gemeente ook juist korte tochten aantrekkelijker maken voor de fiets, zoals tussen Castricum en Heiloo. De totale route wordt geoptimaliseerd voor fietsers. Bredere fietspaden, vlakke verharding, fietsstraten waar auto’s te gast zijn, fietsvriendelijke rotondes en het aanpakken van obstakels zoals hoge stoepranden. Komend najaar staat
de verbetering van de Soomerwegh gepland.