Klimaatalarm 14 maart ook in Castricum

Castricum – Op zondag 14 maart zal ook in Castricum een klimaatalarm worden gehouden. ’s Middags om 14.00 uur zullen de initiatiefnemers zich verzamelen op (nog onder voorbehoud) de Brink. Vlak voor de verkiezingen luiden tal van organisaties, waaronder Greenpeace en Milieudefensie, tezamen als de ‘Klimaat Coalitie’ de noodklok: het Klimaatalarm. Een dringende en emotionele oproep aan de te verkiezen politici en aan de kiezers zelf: kies voor klimaat!

Een noodkreet die door de coalitie in ferme taal wordt toegelicht: ,,De overheid heeft genoeg getreuzeld. Het klimaat wacht niet. Het moet en het kán anders! Daarom laten we op de zondag 14 maart door heel Nederland van ons horen in een landelijk klimaatalarm. De ecologische en klimaatcrisis dient te worden uitgeroepen en concrete actie is vereist. Iedereen verdient een gelijke kans op gezond eten, duurzaam reizen, groene banen en een goede woning. Zowel binnen als buiten de landsgrenzen. Mensen boven vervuilende bedrijven!”

Lawaai maken

De coalitie had het liefste een massale mars als in voorgaande jaren georganiseerd, maar dat zal dit jaar vanwege corona begrijpelijkerwijze geen doorgang kunnen hebben. Toch moet er volgens de initiatiefnemers een krachtig signaal klinken. Daarom worden door het hele land kleinere, coronaproof activiteiten georganiseerd. Zo ook in Castricum. Het is de bedoeling dat om 14.00 uur een manifestatie begint waarbij de deelnemers om klokslag 15:00 uur, net als op alle andere plekken in het land, een luid alarm slaan met alles wat lawaai maakt: potten, pannen, toeters en bellen. Het Klimaatalarm is ook online te volgen. Vanuit huis, tuin of balkon kan meegedaan worden met het lawaaiprotest. Men adviseert in dat geval wel de buren uit te nodigen om ook mee te doen.

Vooraf aanmelden

De manifestatie in Castricum wordt georganiseerd door Klimaatalarm Castricum, een samenwerking van burgers en organisaties als Transitie Castricum, XR Castricum en Plogging Castricum. Om de organisatie in goede en veilige banen te kunnen leiden worden deelnemers gevraagd zich van tevoren aan te melden op de website van de Klimaat Coalitie (https://klimaatmars2021.nl) waar ook nadere informatie over het landelijke en de lokale programma’s te vinden zal zijn. De organisatie in Castricum moedigt deelnemers, oud en jong aan zich creatief uit te dossen met bijvoorbeeld kleurige (maar wel veilige) mondkapjes, 1,5 meter hoepels, moeder aarde blauw en groen, of als vlinder of bij geschminkte gezichten.