Kleuters Helmgras op ontdekkingstocht

Castricum – Vorige week gingen de kleuters van kindcentrum Helmgras op avontuur in het Noord-Hollands Duinreservaat. Gewapend met een rugzak met spannende opdrachten en onderzoeksmaterialen en met een rode puntmuts op, liepen de kleuters de uitgezette wandeling bij bezoekerscentrum De Hoep.

Deze bijzondere zoek- en ontdekwandeltocht was de start van het nieuwe thema in de kleutergroepen van Helmgras over kabouters en de herfst. De kleuters gaan voor het eerst buiten de school op pad. Voor hen een bijzondere ervaring! De kinderen zoeken onder andere uit waar kabouters Pim en Pientje wonen. Ook voelen ze aan het mos en gaan ze op zoek naar paddenstoelen.

Om het kabouterthema in de klas vorm te geven, denken de kinderen mee aan de inrichting van de groep. Eerst maken ze een woordweb met woorden die te maken hebben met het thema. Vervolgens kiezen de kinderen zelf hoe ze de werkhoeken kunnen inrichten. Er komt een kabouterhuis voor rollenspel en een kabouterwinkel, waar artikelen uit het bos te koop zijn. Aan de ontdektafel wordt gerekend met kastanjes en bij de verteltafel spelen de kinderen verhalen uit prentenboeken na.

Door op deze manier met thema’s te werken, zijn de kinderen heel betrokken bij het onderwerp. Zo wordt voorkennis die de kinderen al hebben geactiveerd. Door zaken rond het thema met elkaar in verband te brengen, ontstaat er ook in het brein van de kinderen een web van associaties, waarbij ze relatief gemakkelijk en snel nieuwe dingen leren. (Foto: aangeleverd)