Kleurrijk jaarboek 2024 van Historische Vereniging Oud-Akersloot

Akersloot – Het jaarboek 2024 ‘De Groene Valck’ van Historische Vereniging Oud-Akersloot is uit. Een dik boek vol foto’s en zeven verhalen uit de Akersloter historie. Leden van de vereniging krijgen het boek thuisbezorgd. Andere belangstellenden kunnen het aanschaffen bij Marskramer Velzeboer aan de Julianaweg 40.

Het levensverhaal gaat over Paul Kerssens, die opgroeide op de Hoogegeest. Hij speelde op 14-jarige leeftijd al in het eerste elftal van Meervogels en later als profvoetballer bij KFC in de Zaan. Deze club is later gefuseerd tot AZ ’67. Paul vertelt over het bedrijf dat hij met zijn broer heeft opgestart en uitgroeide tot een toonaangevend bedrijf in klimaatbeheersing. Verder in het jaarboek onder meer aandacht voor de Romeinen in Akersloot, een verhaal over twee concurrerende handelaren in bouwmaterialen en de zevende editie van ‘Dorpsgezichten in Akersloot’ met foto’s van vroeger en nu. Er is ook een nieuwe rubriek: ‘Akersloot in de krant’, met een krantenartikel uit 1669 over het schip van Symon Jacobsz. Smit. Het meest schokkend zijn de krantenberichten over het oproer van werkvolk dat, tijdens de aanleg van het N.H.-kanaal, hun loon opeiste. Twee arbeiders werden doodgeschoten en aannemer Hueskes werd met een paal doodgeslagen.

Op de foto:
Ook de grote brand bij brandstoffenhandel Verduin in 1978 wordt in het boek belicht. De brand verwoestte de gehele woning, maar de officiële eerste steen bleef gespaard. (Foto: Vereniging Oud-Akersloot)