Kleurrijk jaarboek 2023 van Historische Vereniging Oud-Akersloot

Foto boven:
Bollen planten op Dorregeest. (Foto: Historische Vereniging Oud-Akersloot)

Akersloot – Het jaarboek ‘De Groene Valck’ van de Historische Vereniging Oud-Akersloot is verschenen. Kort samengevat: super dik met leuke, gevarieerde verhalen en boordevol foto’s, waarvan vele in kleur. Kortom: heerlijk lees- en kijkplezier in de Akersloter historie met zeven prachtige verhalen.

Het levensverhaal gaat over Jan Buur, die opgroeide op de Sluisbuurt. De eerste jaren van zijn jeugd speelden zich midden in de oorlog af. Na de oorlog beleefde Jan vele avonturen op de Sluisbuurt en we lezen mooie verhalen over het werk van Jan als tuinder en vertegenwoordiger, maar ook over zijn vrijwilligerswerk.

Welke Akersloter heeft niet met open mond in zijn stoel gelegen? Afgelopen september bereikte Sjaak Kaandorp het 50-jarig jubileum als tandarts in het dorp. Reden voor een interview met Sjaak in ‘De Groene Valck’.

Slager Bertus Hoogland op de transportfiets. (Foto: Historische Vereniging Oud-Akersloot)

Op 1 maart 2023 is het 75 jaar geleden dat Bertus Hoogland zijn slagerij opende aan de Julianaweg. Al 75 jaar is de slagerij gevestigd in hetzelfde pand en inmiddels is de derde generatie Hoogland hier als keurslager actief. Dit jubileum is een mooi moment om een duik te nemen in de historie van dit familiebedrijf.

Vriendschapsband met Ertvelde

Uitwisseling Akersloot-Ertvelde: de opkomst en ondergang van een vriendschapsband. In augustus 2022 hebben twee leden van de redactie een kort bezoek gebracht aan de gemeente Ertvelde. Op het terras van café ‘Het Oude Gemeentehuis’ en café ‘De Oude Kroon’ hebben zij Ertveldenaren geïnterviewd die zich hun bezoek aan Akersloot nog wisten te herinneren. Daarnaast is gesproken met een heel scala aan Akersloters, die nog herinneringen hadden aan deze tijd in de zeventiger jaren.

Aan de rand van het Alkmaardermeer hebben lange tijd vier opvallende hoge schoorstenen gestaan. In een artikel kunt u lezen waarom de kalkovens juist op deze plek in Akersloot zijn gebouwd, hoe ze eruitzagen, welke werkzaamheden er werden verricht en waarom ze uiteindelijk zijn verdwenen.

In de periode vanaf de vijftiger jaren tot heden is veel veranderd op de Pontweg-Noord (vanaf de Schouw naar de Julianaweg). Door middel van foto’s worden deze veranderingen duidelijk zichtbaar. Maar ook is er nog veel herkenbaars te zien.

Het jaarboek eindigt met de kroniek. Daarin is op een rij gezet wat er in 2022 in Akersloot is gepasseerd. Het jaarboek wordt bij alle leden thuisbezorgd. Het is ook los verkrijgbaar bij Novy Velzeboer aan de Julianaweg 40.