Kledingbank BUCH: ‘Mensen gaan hier soms huilend van blijdschap weg’

Egmond – Het is een drukte van belang bij een oude school in Egmond aan den Hoef. Het pand is nu in gebruik als kledingbank voor mensen die door welke oorzaak dan ook in de knel zijn gekomen. BUCH-inwoners kunnen een tas kleding meenemen voor een euro.

Door Ans Pelzer

Meisjes van een jaar of zes drentelen bij de oorbellen en prinsessenjurken. Fluisterend: ‘mag dit ook?’ Het gaat mij natuurlijk niets aan maar ik zeg: ‘Ja hoor dit mag ook.’ Op mijn vraag aan een man van midden dertig of ik een foto mag maken zegt hij: ,,Zeker, ik schaam me nergens voor.” De kledingbank bestaat net een jaar. Het is heel hard gegaan. Met 35 vrijwilligers, heel veel bezoekers en een heel grote ruimte. Alles netje gesorteerd op maat en afdeling: dames-, heren-, en kinderkleding. Alleen al dat vouw- en uitzoekwerk lijkt me een flink klus. ,,Dat is het ook”, beaamt vrijwilligster Gerda Romp. ,,We hechten eraan dat het netjes is.”

Begonnen op logeerkamer

Tamara Tuls is de oprichtster van dit alles. Begonnen op een logeerkamer om kleding aan minima te verstrekken via een Facebook actie. Daar meldde zich een vrouw die graag een broek wilde hebben. ,,Ik heb toen drie broeken en andere kleding opgestuurd. Daarna kreeg ik een filmpje waarin je ziet dat die mevrouw en haar drie kinderen zitten te huilen als ze het pakket geopend hebben. We hebben toen ook een weggeefactie gedaan. Daar kwamen ruim 250 mensen op af. Aan de hand van de weggeefactie ben ik de kledingbank begonnen.”

Verborgen armoede

De verborgen armoede is groot, weet Tamara. Hoe het komt dat je dat in de cijfers van de BUCH-gemeenten nauwelijks terugziet? ,,Ik weet inmiddels zeker dat er veel meer armoede is dan je op het eerste gezicht zou denken. Ik wilde daar iets mee doen.” Esther Guit is secretaris van de kledingbank. ,,De toeloop naar de kledingbank is heel groot. We hebben veel klanten uit alle BUCH-gemeenten en ook verder uit Noord-Holland. Er is een inkomenstoets: de kledingbank is in principe voor mensen met het laagste inkomen. Die inkomenstoets houden we beperkt, want we willen het zo laagdrempelig mogelijk houden. En ja, dan zal er wel eens iemand door heen glippen die het misschien niet zo hard nodig heeft. Maar we gaan hier geen controle-instantie spelen.”

Schaamte

Vrijwel alle vrijwilligers zaten of zitten nog in die situatie. ,,We weten allemaal veel te goed hoeveel schaamte er is en hoeveel moeite het kost om jezelf en je gezin overeind te houden als je geen huis, schulden en nauwelijks inkomen hebt. We willen beslist laagdrempelig blijven.” Meerdere vrijwilligers vertellen me dat mensen vaker huilend van blijdschap de winkel verlaten.

Boven het minimum

,,We helpen ook mensen die boven het minimum zitten qua inkomen maar toch tussen wal en schip terecht komen. Door hoge vaste lasten, faillissementen of wat dan ook. Dan geven we ook wel eten mee. We krijgen vaak eten van STOER, een food factory met een ‘no waste’-principe en we werken met jongeren die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.”

Kledingbank BUCH

Kledingbank Egmond is eigenlijk Kledingbank BUCH, legt Esther uit. ,,We hebben ook veel klanten uit Heiloo en Castricum. Daarom willen we onze naam ook veranderen. Hoe komen mensen uit Castricum hier komen? De bus richting Alkmaar stopt om de hoek.”

Esther: ,,We zijn omgeven door gemeenten met veel rijke mensen. Die zijn blij dat ze hun spullen hier kunnen brengen. De kleding die we hier niet kwijtraken gaat naar Roemenië. Wij hebben ons ervan verzekerd dat het daar goed terecht komt en we hebben iemand gevonden die zelf naar Roemenië rijdt.”

Kwartaalmarkt

Ieder kwartaal is er een markt bij de kledingbank waar iedereen mag komen kopen. Dat is bedoeld om wat inkomen te krijgen voor de huur om en andere kosten te kunnen betalen. Ik mag wat kinderkleren voor mijn kleinkinderen kopen. Ook ik ben een blij ei als ik naar huis ga. Kijk op www.kledingbankegmond.nl voor meer info en openingstijden.