Kinderen Visser ’t Hooft op bezoek bij Huis Van Hilde

Castricum – De groepen 3, 4 en 5 van kindcentrum Visser ’t Hooft hebben een bezoek gebracht aan het Huis van Hilde. Deze weken werken alle groepen van de Visser ’t Hooft aan het thema ‘Geschiedenis’. Groep 3 heeft lessen gehad over de Steentijd, groep 4 over de Romeinen en groep 5 over de Middeleeuwen.

In het Huis van Hilde maakten de kinderen een reis door de tijd. Tijdens de rondleiding werd verteld hoe de eerste mensen in de omgeving van Castricum leefden en hoe het leven door de tijd heen veranderde. Aan de kinderen van groep 3 werd een verhaal verteld over Cees, een man uit de Steentijd. De kinderen gingen zelf als archeologen aan de slag. Botjes, graatjes en zaadjes werden gevonden tussen een hoopje met ‘afval’. Er werd gekeken naar hoe dier en mens samen leefden. In de klas hadden de kinderen al geleerd over hoe belangrijk vuur was. Dat kwam ook terug in de verhalen die tijdens de rondleiding werden verteld.

In de huid van een Romein

De kinderen van groep 4 kropen in de huid van een Romein. Ze hebben eerst een denkbeeldig gat gegraven van negen meter diep en zo gingen ze alle grondlagen afwerken. Daarna gingen ze verschillende activiteiten doen, zoals een archeologische vondst uit de tijd van de Romeinen bekijken en voorspellen waar het voor gebruikt werd. De kinderen gingen zelf ook aan het werk als archeoloog. De kinderen hebben allemaal een Romeinse helm op gehad en hebben geleerd hoe zwaar de uitrusting van een Romein was.

De kinderen van groep 5 luisterden aandachtig en deden onderzoek naar vondsten uit de middeleeuwen. De kinderen waren verbaasd over hoeveel in er de omgeving gevonden is en hoeveel informatie mensen er uit kunnen halen. Zo zijn we veel te weten gekomen over hoe de mensen vroeger leefden. De rondleidingen waren ontzettend interessant. Alle kinderen waren enthousiast over het bezoek aan het Huis van Hilde: ,,We willen hier wel vaker naar toe!’’ (Foto: aangeleverd)