Kinderen Visser ’t Hooft naar Rijksmuseum

Castricum – De groepen 5 tot en met 8 van kindcentrum Visser ’t Hooft hebben de afgelopen weken gewerkt aan het thema ‘Wat is kunst?’

In de nieuwe schoolbibliotheek staat een rijk aanbod aan boeken over het thema ‘kunst’ voor de kinderen. Ook de leerkrachten maken gebruik van deze boeken om mooie rijke teksten uit te halen. Zo is binnen dit thema veel gebruik gemaakt van het grote Rembrandtvoorleesboek. In dit boek staan teksten over meesterwerken in het Rijksmuseum. Kinderen praten met elkaar over de tekst en lezen deze tekst met elkaar. Daarna volgt een actieve verwerking waarbij de kinderen denken, praten en schrijven naar aanleiding van de tekst. Kinderen worden door deze aanpak vaardige lezers.

Tijdens het thema gaan de kinderen ook altijd de ‘echte wereld’ in. Alle groepen hebben een bezoek gebracht aan het Rijksmuseum, daar kregen ze een rondleiding. De kinderen herkenden veel schilderijen en wisten er ook aardig wat over te vertellen. Ze werken zes weken aan een thema en bij de afsluiting van het thema mogen ouders op school komen kijken. Kinderen kunnen dan vol trots delen wat ze allemaal geleerd en gemaakt hebben. Dit thema ‘Wat is kunst?’ sluiten ze af met een ware kunstveiling. Een echte veilingmeester gaat de door de leerlingen gemaakte kunstwerken dan veilen. (Foto: aangeleverd)