Kies je lievelingsboom tot boom van de maand

Castricum – Ook zo gek op de Castricumse bomen? Op de mooie groene blaadjes, die nu uit de knoppen knallen? Op de zuurstof die ze produceren, terwijl ze stikstof opnemen? Op de bloesem, de heerlijke geur, het ruisen van de bladeren in de wind? Op de zon, die door de takken speelt? Op de schaduw die ze ons op hete dagen bieden? Op de stevige takken waar je op kunt klimmen? Op de dieren, die om en in de bomen huizen?

De werkgroep Bomen over Bomen van Transitie Castricum komt met een nieuw initiatief om het belang van bomen te benadrukken. Iedereen is in de gelegenheid om zijn of haar lievelingsboom te nomineren als boom van de maand. Een boom die bijzonder is, in de eigen buurt, misschien zelfs in de eigen tuin, waar men van geniet. Uiteraard met daarbij het verhaal: wat maakt die boom zo bijzonder? Voor deze maand doet de werkgroep zelf de aftrap met de Koningslinde. Het is immers bijna Koningsdag! Deze boom in Castricum is geplant op 26 april 2013 bij de inhuldiging van koning Willem Alexander. De koningslinde werd geleverd aan alle achthonderd gemeenten in Nederland, eventueel met sierhek. De Castricumse linde staat te pronken aan de Willem Alexandersingel in Castricum, zonder sierhek, maar wel met bordje.

Traditie

Castricum heeft een Koninklijke lindebomen- traditie. De Juliana-linde staat in de Pernéstraat en de Beatrix-linde aan de Schelgeest én aan de Kleibroek. De lindeboom staat sinds de Germaanse tijd symbool voor liefde, trouw en huiselijk geluk en beschermt tegen kwaad. Hij werd geplant in het centrum van elk dorp. Eronder werd recht gesproken, werden belangrijke gebeurtenissen herdacht en werd gefeest. De naam Koningslinde vindt zijn oorsprong in het feit dat Koning Willem III aan de door watersnood getroffen kwekerijen in de Betuwe in1870 ter compensatie lindebomen schonk: Koningslinden dus. (Foto’s: aangeleverd)

Zelf ook een boom nomineren? Stuur een foto van de boom met een korte toelichting vóór de 15e van de volgende maand naar info@transitiecastricum.nl onder vermelding van Bomen over Bomen.