Kevin Wubbels schrijft indrukwekkend en aangrijpend levensverhaal

Als je eerst de diagnose kanker krijgt, hiervan herstelt en vervolgens hoort dat je de spierziekte ALS hebt (amyotrofische laterale sclerose) dan zakt de grond onder je voeten weg. In zo’n geval zou het beslist niet gek zijn de moed op te geven of weg te zakken in een depressie. Bij Uitgeester Kevin Wubbels (37) heeft dit nooit in zijn systeem gezeten en als het aan hem ligt, gaat dit ook niet gebeuren.

Vorig voorjaar startte hij met het schrijven van zijn verhaal maar was de vormgeving hiervan nog onduidelijk. Kevin’s vrouw Wendy: “Voordat de canule eind vorig jaar geplaatst werd, na een heftige periode, liet Kevin weten ‘als ik hier goed uit kom en rust in mijn lijf heb dan wil ik een boek schrijven’.” Toen zakenrelatie Martijn Kooij vroeg wat Kevin graag zou willen doen waarbij hij hem kon helpen, bijvoorbeeld een dagje naar Artis, volgde het verzoek tot ondersteuning van het boek. Zijn jeugdvriend Jan Mors kwam erbij en via een live verbinding op een scherm vonden zo de redactievergaderingen plaats. Omdat Kevin door de ALS niet in staat is te praten of te schrijven, is hij volledig afhankelijk van apparatuur. Lichamelijk is hij gebroken maar geestelijk zeker niet. Er is niks mis met zijn hersenen, via zijn oogcomputer staat hij in contact met de buitenwereld en weet hij deze wereld nog steeds te laten genieten van zijn ondernemende geest. Wendy: “Over het algemeen begon Kevin’s schrijfdag rond 10.00 uur en was het rond 16.00 uur wel klaar. Van de zomer ging ik met de kinderen op pad terwijl hier verzorging aanwezig was. Dan kon Kevin zich focussen op het schrijven.”

Dit was een hele klus want iedere letter werd met zijn oog aangewezen. In gestaag tempo schreef hij zo in anderhalf uur een A4 vol, als tenminste de zorg niet tussendoor kwam. Jan: “Maar het was niet alleen de focus op het schrijven overdag want ’s nachts bedacht hij wat hij de volgende dag zou optekenen en was hij in gedachten al weer aan het voorbereiden. Nu de rest van zijn functies minder zijn, doet Kevin meer met zijn hoofd.”  Wendy herinnert zich: “Als Kevin bijvoorbeeld ’s ochtends om 05.00 uur wakker was dan dacht ik al ‘die gaat niet meer slapen’.

Kevin zit in zijn stoel en lacht om de uitleg die Jan en Wendy geven. Met oogbewegingen en het ABC weten zij beiden precies wat Kevin bedoelt en zo neemt hij deel aan het interview. De titel ‘Focus’ is door hem zelf gekozen en past verbluffend goed bij het verhaal dat hij schreef voor, in de eerste plaats, zijn kinderen. Jan: “Het is focus op vier niveaus, lichaam, boek, leven met mooie dingen en de ogen zijn z’n focus om te communiceren.” Het boek gaat over zijn jeugd, zijn leven en zijn geluk. Het is zeker geen feitenrelaas maar een aangrijpend, doorlopend verhaal. Zodra je aan het boek begint, word je er in gezogen en zit je naast Kevin als hij de uitslag krijgt, als hij hoop heeft of geniet maar ook als hij zich realiseert dat genezen geen optie meer is. De details zijn minutieus en helder, soms beklemmend en niet zelden doorspekt van droge humor.

Jan: “Dat is typerend voor Kevin die altijd iets positiefs ziet. Dit is zéker geen slachtofferboek maar meer in de trant van ‘klote zoals het is maar niet zielig’.” Wendy: “Dit boek is tevens voor gezinnen die ook in dit proces zitten. Er staan tips in hoe met paniek en angst om te gaan.” Jan vult onmiddellijk aan: “Ik heb door dit alles heel goed leren relativeren, Kevin wil mensen laten zien wat ze allemaal hebben.”

Met een oplage van 1000 waarvan al ruim 600 boeken zijn verkocht, gaat dit vast lukken. Op de vraag welke foto Kevin bij het interview wil plaatsen, geeft hij vlot aan dat het boek onder de kerstboom moet liggen zoals hij van te voren alweer had bedacht.

Nu het ei is gelegd, volgt de vraag wat hij met zijn vrije tijd van plan is. Wendy: “Het wordt tijd voor rust want we merken nu de impact van een 24/7 denkpatroon. Maar helemaal stilzitten zal hij niet want hij heeft nog zijn eigen bedrijf.”
Donderdag 22 december ligt het boek ‘Focus’ bij boekhandel Schuyt aan de Middelweg in Uitgeest voor 19,50 euro, zeer geschikt als kerstcadeau.

Kevin Wubbels is verder te volgen via facebook of zijn website www.kevinwubbels.nl. (Monique Teeling)