Kerstsamenzang als sfeervolle opmaat naar Kerstmis

Bakkum – Corona was de afgelopen jaren spelbreker, maar afgelopen zaterdag kon de traditionele kerstsamenzang in Bakkum eindelijk weer plaatsvinden. Begeleid door een zestienkoppig blazersensemble van muziekvereniging Emergo, dat zich voor deze gelegenheid in Dickensstijl had gekleed, kon er weer volop worden meegezongen.

Door Henk de Reus

Als het kerstensemble van Emergo om 19.15 uur begint te spelen hebben zich naar schatting al zo’n vierhonderd personen op het pleintje voor Fase Fier en Apicius verzameld. De catering doet inmiddels goede zaken. De warme chocolademelk en glühwein gaan als warme broodjes over de toonbank. Vrijwilliger José Dijkstra is net bezig met het inschenken van bekertjes glühwein. Op de vraag wat dit evenement in de afgelopen jaren zo bijzonder heeft gemaakt moet ze het antwoord schuldig blijven. José: ,,Ik doe dit werk pas voor de eerste keer. In voorgaande jaren kwam ik ook wel, maar dan als publiek. Dit jaar ben ik er door de cateringcommissie ingeluisd.’’ Ze roept haar baas Martin Baars erbij die zich net een weg baant om wat bekertjes glühwein te bezorgen.

Vrijwilliger José Dijkstra heeft het druk met het inschenken van glühwein. (Foto: Henk de Reus)

Succes

Martin speelt zelf geen instrument en is er als voorzitter van de cateringcommissie van Emergo. Hij is blij met de grote opkomst en met de grote afname van aangeboden drankjes omdat, zoals hij dit zelf zegt, de toetertjes van Emergo toch ergens van betaald moeten worden. Op de vraag van het succes van dit jaarlijks terugkerende evenement weet Martin antwoord te geven. ,,Het is inmiddels de zeventiende editie van de kerstsamenzang. Waar veel gezinnen en vrienden zich vroeger, voorafgaande aan Kerstmis in de kerk verzamelden doen zij dat nu hier. Ze vinden de samenzang gewoon gezellig. Ze praten wat bij en gaan hierna vaak samen eten of duiken nog een café in om gezellig verder te kletsen. Deze traditie is inmiddels de aftrap naar de Kerst geworden. Overigens komen de mensen die hier staan niet alleen uit Castricum.’’

De opkomst bij de kerstsamenzang is groot. (Foto: Henk de Reus)

Samen broodje eten

Dit laatste blijkt te kloppen. Terwijl het inmiddels na 20.00 uur is en er volop kerstliederen worden meegezongen treffen we Lia Hoogland aan. Zelf woont zij in Sint Maarten. Haar andere familie woont verspreid over Noord-Holland en komt elk jaar op kerstavond bij elkaar om samen een broodje te eten. Lia: ,,We doen dit al voor de achtste keer en wij eten na afloop bij toerbeurt bij een van de familieleden. Dit keer eten we bij mijn schoonzus in Heiloo. Zij wist van deze samenzang, vandaar dat we hier met zn allen zijn.’’

Saamhorigheid

Daar waar links en rechts nog wat bedeesd wordt meegezongen met liedjes als ‘De herdertjes lagen bij nachte’ en ‘Stille nacht’ gaan de kelen pas echt los als de tekst van ‘I’m dreaming of a white Christmas’ op het scherm verschijnt. De sfeer en de saamhorigheid zijn duidelijk voelbaar. Bij ‘Jingle Bells’ wordt in de voorste linie zelfs wat meegedeind op de warme klanken uit de blaasinstrumenten. De uitsmijter van de avond is ‘Feliz Navidad’ van Jose Feliciano. Hierna gaat iedereen, terugblikkend op een gezellig samenzijn, weer zijn weg naar de eettafel of… misschien wel naar de kroeg.