Kerstdorp met een boodschap

Foto boven:
Modelbouwer Eric Boelhouwer koos dit jaar bewust voor een groen kerstdorp. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Bij het woord ‘kerstdorp’ denk je aan een ijsbaantje omringd door besneeuwde gebouwen, huizen, straten en bergen. Modelbouwer Eric Boelhouwer maakte er de afgelopen jaren vele, maar dit jaar koos hij voor een groen kerstdorp. Hij noemt het een ‘Global Warming-dorp’. Eigenlijk zegt hij dat een kerstdorp er in de toekomst zo uitziet als wij de opwarming van de aarde niet tegenhouden.

Door Henk de Reus

Drie weken is hij bezig geweest om het kerstdorp in elkaar te zetten. De huisjes en andere gebouwen heeft hij allemaal met de hand in elkaar gezet. Bij een aantal brandt er binnen licht. ,,Dat was nog een ingewikkeld klusje’’, vertelt Eric. ,,De huisjes en andere gebouwen worden met een zelfbouwpakket in elkaar gezet. Om te zorgen dat het niet omvalt of in elkaar zakt zitten er allemaal schotjes in. Hiermee moet je rekening houden omdat je anders geen verlichting meer kunt aanbrengen. Het geheel straalt een en al gezelligheid uit en de verlichting maakt het allemaal nog mooier.

Raampjes

Eric: ,,De huisjes zijn van dicht papier. Ook de raampjes zijn dicht. Om de binnenverlichting er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien verwijderde ik eerst met een mesje de raampjes en plaatste er een stukje folie voor in de plaats.’’ Het is inderdaad net alsof er binnen in de huisjes licht brandt.

Een detail in beeld gebracht: een watermolen met schoepenrad, waarbij aan alles is gedacht, zo ook aan de verlichting binnen. (Foto: Henk de Reus)

Eric wijst naar een watermolen met schoepenrad en legt uit dat hij alle deeltjes van het rad van stukjes papier heeft gemaakt en dat deze door hemzelf zijn geschilderd.

Met de keuze voor een groen Kerstdorp heeft Eric het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. De boompjes hoefde hij in het verleden alleen maar wit te schilderen, maar deze keer gebruikte hij takjes van vlinderstruiken en verfde deze in de natuurlijke kleur. Alle struiken maakte hij zelf met de hand van papier en schilderde deze ook zelf. De poppetjes gaf hij ook een kleurtje. Eric geeft toe dat het een monnikenwerk is geweest, maar dan heb je wel wat. Nu nog afwachten wat de Kerstman ervan vindt.