Kerkhaan kraait victorie na herplaatsing

Castricum – Het was een klim naar de top van de Dorpskerk op het Kerkplein waard. Hijgend en puffend boven gekomen was daar het moment dat de opgeknapte windhaan weer op z’n plaats gebracht kon worden na een tijd van afwezigheid. Hij was weer als nieuw, van koper en voorzien van bladgoud, net als de cijfers en wijzers van het uurwerk in de toren trouwens.

Er was wel een laddertje nodig vanaf het licht heen en weer bewegend steigerwerk om de toren, om bij de echte top te komen. Op het moment van lezen van dit artikel is de steiger waarschijnlijk al verdwenen en staan de kerk en de toren weer te pronken tot en met de prachtige windhaan.

Het onderhoud van de toren is een verantwoordelijkheid van de gemeente Castricum, die de Nederlandse Hervormde Kerk beheert. Tijdens een inspectie bleek dat de koperen bol was uitgezakt over de spits en dat het kruis en de haan roestvorming vertoonden. Ook werd er wat houtrot aangetroffen. Allemaal vakkundig door de gespecialiseerde ambachtslieden van firma Pronk Bouw uit Warmenhuizen gerepareerd. Daarbij is ook de verlichting van de wijzerplaten vervangen door LED-verlichting.

Het schip van de kerk is in de elfde eeuw gebouwd en de toren pas in de vijftiende eeuw. In de kerk is nog een doopvont uit 1519 aanwezig. Het geheel, dus kerk en toren, zijn een Rijksmonument. (Tekst en foto: Aart Tóth)