Keramiek en schilderijen te zien in Gemaal 1879

Akersloot – Zondag start een nieuwe expositie in Gemaal 1879. Dit keer is het de beurt aan Hannie Poelmeijer. Ze was lange tijd een van de weinige keramisten in de Zaanstreek. Al heel jong wist ze wat ze met klei wilde. Haar technische beheersing en intuïtieve beeldtaal vormen samen met de natuur de pijlers van haar persoonlijke stijl.

Op jonge leeftijd ontmoette ze de beginnend kunstenaar Leo Poelmeiijer, haar latere en inmiddels overleden man. Samen gingen ze verder in hun ontwikkeling. Ze herinnert zich hoe het ging: ,,Leo ontwierp vaak het beeld en daarna bekeken we samen of het wel kon. Hij trok zich niets aan van de technische onmogelijkheden, maar volgde een idee. Ik was degene die corrigeerde.’’ Het vroege werk is te herkennen aan de kleuren: ,,We zochten onze eigen weg, vaak door iets te proberen.’’ Ieder keramisch object begint als witte klei. Pas later worden kleuren toegevoegd. Hannie zegt: ,,Soms denk ik in kleur. Kleuren ontstaan door glazuur aan te brengen en het kunstwerk te stoken. De samenstelling van glazuur bepaalt de uiteindelijke kleur.’’ Ze gebruikt veel aardkleuren en zachte tinten in groen en blauw. Op de foto boven dit artikel is een werk van Hannie te zien.

Een schilderij van Leo Poelmeijer.

Ook werk van haar inmiddels overleden man Leo wordt geëxposeerd. Leo, van oorsprong graficus, stond aan het begin van zijn loopbaan voor de keuze: word ik kunstenaar of graficus, vormgever. Hij koos voor het laatste, maar hij is altijd blijven schilderen en etsen. De samenwerking tussen man en vrouw was vanzelfsprekend. Te zien in Gemaal 1879 aan de Fielkerweg 4 tot 25 september elke zondag van 13.30 tot 16.30 uur. Tevens is er uitleg over de waterstaatkundige inrichting en is de pomp van het gemaal regelmatig in werking. Betalen voor de entree kan voortaan ook via een QR-code. Tijdens de Open Monumentendagen (10 en 11 september) is het gemaal vanaf 11.00 uur gratis te bezoeken. De eerste zondagen van augustus en september organiseert Oer-IJ wandelexcursies, die om 13.00 uur bij het gemaal starten. (Foto’s: aangeleverd)