Kennemer Wonen verduurzaamt nog 1.100 huurwoningen

Regio – Woningcorporatie Kennemer Wonen behoort tot de voorlopers als het gaat om het verduurzamen van huurwoningen. Jaren geleden is al begonnen met het investeren in duurzaamheid. Dat werpt nu zijn vruchten af. Krista Walter, directeur-bestuurder van Kennemer Wonen: ,,Afgelopen jaar is gemiddeld energielabel A behaald voor onze huurwoningen. Een unieke prestatie waarmee het energiedoel van brancheorganisatie Aedes ruim op tijd werd behaald.’’

 In 2016 is Kennemer Wonen gestart met een programma om elk jaar 1.000 huurwoningen te voorzien van zonnepanelen. Dit tempo is in 2019 opgevoerd naar 1.500 huurwoningen per jaar, ook hier gaan de organisatie mee door. Aanvullend op de bestaande maatregelen verduurzaamt Kennemer Wonen de komende vijf jaar nog eens 1.100 woningen om goed voorbereid te zijn op een aardgasvrije toekomst in 2050. De voorbereidingen voor de aanpak van de eerste 650 woningen starten dit jaar. Hiervoor is onlangs een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met ketenpartners Constructif en de Noord-Hollandse Duurzaamheids Alliantie (NHDA).

Een toekomst zonder aardgas

De huurwoningen die als eerst worden aangepakt hebben een hoog energieverbruik en een laag energielabel. ,,In de toekomst wordt de gasgestookte CV-ketel vervangen door alternatieven zoals een elektrische warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of andere, innovatieve oplossingen. Het duurt nog wel even voordat het zover is, maar de toekomst is dichterbij dan je denkt.” aldus Michiel van Baarsen, manager Vastgoed bij Kennemer Wonen. Hij vervolgt: ,,Wij willen goed voorbereid zijn op de toekomst en investeren nu al in goede isolatie van onze woningen en duurzame opwekking van elektriciteit door de aanleg van zonnepanelen. Hierdoor profiteert de huurder direct van de maatregelen. Een win-win situatie.” Men probeert de werkzaamheden zo veel mogelijk te combineren met het uitvoeren van regulier onderhoud.