Kees Kalkman exposeert in de Tuin van Kapitein Rommel

Castricum – Tot eind april is in de Tuin van Kapitein Rommel werk van Kees Kalkman te bewonderen. Hij nam vorig jaar deel aan een schildersessie van Perspectief onder leiding van Afke Spaargaren. Een week lang schilderden leden van Perspectief in de Tuin van Kapitein Rommel, Kalkman leverde toen drie doeken af.

Als eerste legde hij de minstens tachtig jaar oude treurwilg, waarvan de laatste jaren grote stukken afgezaagd zijn, vast op het witte doek. Het tweede schilderij heeft als centraal punt de vijver met daarin de witte waterlelies en op het derde doek staan de kleine waterval en de grote mammoetplant, met op de achtergrond bloeiende hortensiastruiken. Deze drie werken hangen nu, tezamen met ander werk van Kalkman, in de expositie. De schilder was naast zijn werk creatief actief als lid van verschillende amateur teken- en schilderverenigingen, zoals HAK’79 in Heerhugowaard en Terpen Tijn in Velsen. Hij volgde de opleiding voor de akte LO-tekenen, die hij in 1988 met succes voltooide. Hij is reeds vijftien jaar lid van Perspectief.

Schilderijen, tekeningen en ruimtelijk werk

Zijn atelier heeft hij in het Raadhuis voor de Kunst in Velsen-Zuid. Sinds 2009 is hij lid van de Haarlemse kunstenaarsvereniging KZOD (Kunst Zij Ons Doel) en sinds 2011 ook van het KCV (Kunstenaars Collectief Velsen). Hij maakt vooral schilderijen, maar daarnaast ook tekeningen en ruimtelijk werk. Voor hem is de natuur, waarvan we vaak behoorlijk vervreemd zijn, onze eigenlijke omgeving, de basis van levenslust en inspiratie. Kalkman werkt vaak projectgewijs. Het bindende element van een project kan zijn een bepaald thema, een bepaalde werkwijze of techniek. Naast de drie beschreven schilderijen van elementen van de Tuin van Kapitein Rommel worden nu ook een aantal werken met het thema ‘duingezichten’ getoond. De Tuin van Kapitein Rommel ligt aan de Stationsweg 3 in Castricum, schuin tegenover het treinstation. De openingstijden zijn op werkdagen van 09.30 tot 16.30 uur. (Foto: aangeleverd)