Karin Cijsouw: ,,Voor alle foto’s geldt dat ze heel dicht bij mijzelf liggen”

Haar foto’s zijn soms vier keer in de week te zien bij het weerpraatje op de tv-zenders en zelf vergeet ze dan te kijken. Karin Cijsouw uit Castricum fotografeert sinds een jaar of drie en het resultaat is verbluffend. Daar blijft ze heel bescheiden onder: ,,Ik schiet gewoon plaatjes en doe dat instinctief.” Momenteel exposeert Karin bij Wier&Ga en haar werk is nog tot half maart te zien. ,,Ik vind het zo leuk dat ik dit hier mag doen”, zegt ze met een brede glimlach.

De grote foto’s van de zon die door glas-in-loodramen schijnt in de kathedraal Sagrada Família in Barcelona nemen een ereplaats in. ,,Die zijn ’s morgen vroeg genomen en ik had het geluk er te zijn toen de zon deze prachtige weerkaatsing teweeg bracht.” Hetzelfde wow-effect roept een foto op van de ondergaande zon die nog even losbarst boven een onweerslucht boven zee. ,,Voor alle foto’s geldt dat ze heel dicht bij mijzelf liggen. Ik trek er graag op uit, het liefste naar het strand en elke keer zie ik wel iets dat de moeite waard is te fotograferen. Het is misschien een bepaalde manier van kijken, ik let op details. Een vriend van mij zegt dat ik intuïtief foto’s maak en kijk zoals een cameraman filmt. Blijkbaar heb ik een soort eigen signatuur ontwikkeld.”

Karin pakte het fotograferen serieus op toen zij bemerkte dat mensen genoten van haar werk. ,,Ik had een foto gemaakt van een veertje op een geribbelde ondergrond op het strand en maakte er een gedichtje bij.” Karin heeft een gedichtenbundel geschreven met gedichtjes over mensen met dementie. De opbrengst gaat naar Stichting Alzheimer. ,,De opbrengst gaat in het geheel naar de stichting voor onderzoek naar dementie. Natuurlijk schrijf ik de gedichten voor mijzelf, maar nu ik er een goed doel mee kan steunen, heb ik er geen moeite mee die te delen met de wereld. De foto van het veertje met gedicht is ontelbare keren gedeeld in social media en wordt gebruikt op seminars en lezingen over dementie en alzheimer.” Een tweede bundel gedichten is onderweg.

Er zijn plannen om in de Grote Kerk in Beverwijk foto’s te exposeren. ,,En er komt een verjaardagskalender met foto’s. Als voorbeeld van dichtbij zie ik mijn fotografiemaatje Nico Lute uit Castricum, maar ook Annie Lebowski en Mary Ellen Mark uit de VS en Jimmy Nelson die hier in Castricum een buitenexpositie heeft gehad. En Ed van de Elsken natuurlijk, zijn straatfotografie in zwart-wit. Zoals hij op een rauwe manier mensen heeft vastgelegd, dat is iets wat ik ook, op mijn manier, graag doe. Iemand het vertrouwen geven dat ze op hun eigen manier mooi zijn en dat weergeven.” Foto: Nico Lute.