Karen Faber terug uit Glasgow: ‘overal enthousiast ontvangen’

Castricum – Ze fietste met dertig anderen naar Glasgow om de klimmaattop bij te wonen. Karen Faber uit Castricum blikt terug op haar reis en verblijf in de Schotse stad. ,,Het was indrukwekkend om bij de demonstraties aanwezig te zijn.”

Door Ans Pelzer

De aandacht voor de fietstocht maakt haar wat verlegen – het past haar niet zo om in de belangstelling te staan. Voor het klimaat heeft ze het over. ,,Waarom ik naar Glasgow ben gefietst? Om aandacht te vragen voor het klimaat. Waarom ik me zorgen maak om het milieu? Je kunt me beter vragen waarom ik dat niet zou doen.”

Toekomst

,,Mijn drijfveer is dat ik de bossen, de duinen, de zee, de hele natuur zo mooi vind dat het de moeite waard is om te vechten voor het behoud daarvan. Ook wil ik dat mijn zoons een leven op kunnen bouwen en toekomst zien voor hun gedroomde kinderen. Hopelijk hebben we tegen die tijd de aarde niet verpest. Stop met vliegreizen, laat de auto staan, eet minder vlees, spring op de fiets.”

Enthousiast ontvangen

Na een mooie en zware tocht van in totaal 400 kilometer kwam de groep fietsers in Glasgow aan. ,,We werden overal enthousiast ontvangen. Indruk maakte de reactie van Tessa, een vrouw op het platteland nabij Biggar. Ze was ontroerd door onze komst want, zo zei ze: ‘ik voel me er zo alleen voor staan met mijn zorgen over het klimaat.’ Met onze ijskoude voeten werd dat een warme ontmoeting.”

Overnachtingen

,,Het was overal heel druk de vanwege de klimaattop. De luchtfietsers hadden overnachtingsplaatsen geregeld via het warmshowers-netwerk: privépersonen die gratis onderdak bieden aan fietsreizigers in meer dan 160 landen. Het zijn allemaal fietsliefhebbers die daaraan meewerken, gemotiveerd om andere fietsers te helpen en nieuwsgierig naar elkaars verhalen. Ik logeerde in de stad bij Gordon, een hele aardige wereldfietser. Hij fietste in twee jaar heel Amerika door, van noord naar zuid. Onderweg had hij veel gastvrijheid ervaren, dus hij wilde nu wat terug doen. Het is ‘pay-back time’ zoals hij dat noemde.”

Demonstratie

,,De dag voor de demonstratie op 5 november waren er allerlei activiteiten in de stad. Greta Thunberg sprak ‘s middags op het centrale George Square, dat was indrukwekkend. Maar het was er zo vol met mensen dat ik daar toen niet veel van verstaan heb. In de avond was er opnieuw een ontmoeting met de Schotse Fietsersbond, maar dat werd meer een feest: iedereen was uitgelaten en opgelucht dat de fietskilometers achter ons lagen. En heel benieuwd naar de volgende dag.”

,,Net als in Nederland werd in Glasgow op 6 november een grote demonstratie georganiseerd. Ik weet niet hoeveel mensen daaraan meededen. De schattingen lopen uiteen maar bronnen reppen van meer dan honderdduizend demonstranten. Het was indrukwekkend hoe uitgedoste groepen mensen uit alle hoeken van de stad aan kwamen lopen. Wij fietsten mee in het fietsersblok aan het einde van de lange stoet. De eerste dagen onderweg was het droog gebleven, maar die zesde november kwam het ‘s morgens met bakken uit de hemel. Dat hadden jullie in Amsterdam toch beter geregeld dit jaar.”

‘Stappen zetten’

,,De demonstranten in Glasgow en overal ter wereld willen aandacht vragen voor de klimaatconferentie en vooral druk zetten opdat er serieuze stappen genomen gaan worden. Overal klinkt het: geen woorden maar daden. Zes jaar na het Klimaatakkoord van Parijs wordt de klimaattop in Glasgow beschouwd als een scharniermoment om de ambities om de opwarming van de aarde te stoppen binnen bereik te houden. In Parijs spraken 195 landen af om de opwarming onder de twee graden te houden indien mogelijk zelfs onder de anderhalve graad. Volgens de meest recente cijfers zijn de huidige inspanningen om de CO2-uitstoot te verlagen ontoereikend om de doelstellingen van Parijs te halen. We hebben nog maar acht jaar om de uitstoot te halveren. In Nederland is Milieudefensie een petitie gestart om de overheid op te roepen nog dit jaar een klimaatplicht voor grote vervuilende bedrijven in te voeren. Want dat zal pas echt grote CO2-reductie opleveren.”

Naar aanleiding van de eerste beschouwingen en uitkomsten van de klimaattop geeft Karen aan op ‘meer resultaat’ te hopen. (Foto: Ans Pelzer)