Karen Faber fietst met dertig anderen naar klimaattop in Glasgow

Castricum – Oud-geschiedenisdocente Karen Faber (57) is zondag samen met dertig anderen op de fiets naar de klimaattop in Glasgow vertrokken. Om vijf voor twaalf namen ze de boot vanuit IJmuiden. Een symbolische tijd. ,,Het klimaat is nu het belangrijkst waaraan we iets moeten doen.”

Door Ans Pelzer

Bijna twintig jaar werkte ze als docent Geschiedenis op het Bonhoeffer College in Castricum. Inmiddels is Karen werkzaam bij milieudefensie. ,,In mijn vorige baan was ik met het verleden bezig, nu met de toekomst. Beiden even zinvol. Klimaat is het allerbelangrijkste waaraan we nu wat moeten doen. Juist ook voor volgende generatie. Dertig fietsers maken de overtocht. Vanaf Newcastle fietsen we in vier dagen naar Glasgow.”

Voorbereiding

Karen: ,,Fietsen is het leukste wat er is. De fiets is een mooi stukje techniek en een prachtig duurzaam vervoermiddel. Voor mij komen die twee dingen nu mooi samen.” Het weer is onvoorspelbaar in Schotland, dus de fietsers hebben regenkleding mee. ,,We slapen low-budget bij inwoners thuis. Vaker hebben mensen wel een ruimte maar geen bedden. Dus iedereen heeft een matje en een slaapzak mee. We praten onderweg met de lokale bevolking over klimaatverandering en de gevolgen daarvan.”

Spijkers met koppen

Gedurende de twee weken van de klimaattop, tussen 31 oktober en 12 november, laten actievoerders vanuit de hele wereld zich horen en zien in Glasgow. Karen: ,, Je stem laten horen is nu heel belangrijk. Er moeten nu spijkers met koppen geslagen worden met internationale afspraken over het klimaat. Ook grote bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen en investeren in duurzaamheid. In de straten van Glasgow zullen heel veel mensen – vooral ook jongeren – staan om de wereldleiders tot actie te manen.”

In Glasgow sluiten de fietsers zich aan bij een grotere groep. Via de site van de Castricummer en in de papieren krant volgen we Karen in Glasgow. (Foto: aangeleverd)