Kapsalons voeren actie: ‘licht aan voor het uit gaat’

Foto boven:
Carola Sander maakt graag een statement door letterlijk te laten zien dat zij met handen en voeten gebonden is. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Afgelopen donderdag deden verschillende kapsalons in Castricum, Akersloot en Limmen mee aan de landelijke campagne #lichtvoordathetuitgaat. Om aandacht te vragen voor de financiële nood waarin de branche verkeert lieten de meeste kapsalons het licht tussen 18.00 uur en 20.00 uur branden.

Door Henk de Reus

De kappersbranche vreest dat de langdurige lockdown het einde van veel kapsalons betekent.

Kapsalon Samen

Lisa Holterbeek en Evelien Beentjes houden de wacht in de deuropening van kapsalon ‘Samen’ in Castricum, waar zij beiden als kapster in loondienst zijn. Ze zouden liever vandaag dan morgen weer klanten willen knippen, want de verveling begint toe te slaan. Ze moeten steeds ‘nee’ verkopen als klanten bellen om te vragen of ze geknipt kunnen worden. Eigenaar Patricia Theissling, die mede namens haar compagnon Mary Ravensbergen zegt te spreken, vindt het noodzakelijk dat de salon op 2 maart weer open gaat omdat de reserves op zijn. ,,De huidige steun is bij lange na niet genoeg om dit nog langer vol te kunnen houden”, aldus Patricia.

Lisa Holterbeek en Evelien Beentjes hopen begin maart weer aan de slag te mogen.
(Foto: Henk de Reus)

Kapsalon Kim

Kim Kerssens van ‘Kapsalon Kim’ in Limmen baalt ervan dat zij al vanaf half december haar beroep als kapster niet kan uitoefenen. Omdat zij geen personeel in dienst heeft en haar partner meer dan € 1.500,- per maand verdient komt zij niet voor overheidssteun in aanmerking. Kim: ,,Mijn vaste lasten, zoals de huur van dit pand, lopen wel door. Inmiddels ben ik door de reserves heen, die ik een jaar eerder heb opgebouwd. Ik word regelmatig door klanten gebeld die vragen of ik hem of haar niet thuis kan komen knippen. Je mag immers één persoon thuis ontvangen wordt er dan bij gezegd. Hoewel ik links en rechts om mij heen zie dat er geknipt wordt, begin ik hier niet aan. Ik hoop dat we gauw weer open mogen want anders zie ik het somber in.” Tot die tijd houdt Kim de kapsels van politici in de gaten. ,,Zij hebben immers een voorbeeldfunctie. Het is mij opgevallen dat Thierry Baudet lak heeft aan de regels.”

Kim Kerssens begrijpt niet waarom zij nog niet open mag en houdt de kapsels van politici nauwlettend in de gaten.
(Foto: Henk de Reus)

Kapsalon Ficarool

Bij kapsalon Ficarool in Akersloot brandt het licht ook. De deur wordt opgedaan door de echtgenoot van eigenaar Carola Sander. Eenmaal binnen treft de verslaggever Carola op een stoel aan, terwijl haar handen en voeten met een ketting aan elkaar zijn vastgebonden. De ketting is gezekerd met een slot. De aanblik is even wennen. Gaat zij een Houdini-act opvoeren? Carola: ,,Fijn dat de krant aandacht aan onze actie besteedt, want nu kan ik mooi een statement maken. Door de maatregelen van de overheid ben ik namelijk met handen en voeten gebonden. Het is omdat ik vastgebonden zit want anders zat ik met de handen in het haar.”

Het is duidelijk dat Carola een creatieve geest en humor heeft. ,,Ik wil graag m’n handen weer laten wapperen want ik ben onderhand door m’n spaargeld heen. Ik kom niet in aanmerking voor overheidssteun en voel mij, net als de collega’s en verschillende andere contactberoepen, een beetje buiten de maatschappij gezet.” Carola begrijpt wel de gedachte achter de maatregelen. Zelf heeft ze een klant gehad die op dat moment coronaverschijnselen had, maar toch voor haar knipbeurt langskwam. ,,Op aanraden van mij liet zij zich kort hierna testen. De uitslag was positief. Gelukkig raakte ik niet besmet, maar ik stelde wel vast dat het lijntje flinterdun is. Omdat ik onderdeel ben van Livage haarwerken kan ik mensen met een medische indicatie wel ontvangen, mits dit gebeurt binnen de richtlijnen van het RIVM.”

Weer open vanaf 2 maart?

Na het Catshuisoverleg afgelopen zondag werd duidelijk dat de kapsalons vanaf 2 maart mogelijk weer open kunnen. Het formele besluit daarover werd dinsdagavond, na het ter perse gaan van deze krant, genomen.