Kanjers van leerlingen bouwen ’tiny houses’

Regio – Eindexamenleerlingen van Vakcollege Techniek op PCC Oosterhout in Alkmaar ontwerpen en bouwen tiny houses. Het samenwerkproject vormt de ultieme samensmelting van diverse bouwtechnieken en disciplines. Na trotse oplevering en presentatie volgt ook het proces van afbreken. Zonde? Duurzaam!

De Egmondse Bart (16 jaar) zit in het vierde jaar van de opleiding BWI (bouw, wonen en interieur). Hij is terecht trots op het tiny house dat hij samen met jaargenote Dominique maakte: ,,We hebben het gebouwd van waalformaat bronskleurige stenen, het houtwerk schilderden we in een mooie grijze kleur, de windveer en de kozijnen maakten we wit.” Het prachtige huisje kreeg een gedenksteen met de naam ‘knibbel knabbel huisje’ en werd door de twee bouwleerlingen versierd met houten snoepwerk.

Bij de bouw van een tiny house komt veel kijken. Directeur Johan Dekker: ,,Het gaat om een compleet bouwproces, van ontwerp, bestek, begroting, planning tot aan de bouw. Het leuke is dat onze eigen leerlingen van de opleiding PIE (produceren, installeren en energie) de installaties inbouwen. Want in ieder tiny house stroomt water in een wasbakje en er is verlichting! Je ziet de leerlingen groeien en genieten van het werk.”

Afbreken hoort ook bij het bouwproject. Dekker: ,,Door duurzaam en verantwoord te slopen, kunnen we zoveel mogelijk materialen hergebruiken. Nadenken hierover voordat je gaat bouwen, is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van het bouwproces.”

Bart ziet het belang hiervan duidelijk in: ,,Vanmiddag gaan we onze tiny house weer afbreken. Recyclen is belangrijk en ondernemend! Want tegenwoordig worden er van sloopplanken bijvoorbeeld tafels gemaakt van tienduizend euro. Dat is business, hoor!”

Op de foto:
Bart (Egmond aan den Hoef, 16 jaar), Dominique (Alkmaar, 16 jaar) en Max (Graft, 15 jaar) bij het ‘knibbel knabbel huisje’. Foto: PCC Oosterhout