Kandidaat Kamerlid Marieke van Duijn bezoekt Castricum tijdens 1000 kilometer lange fietstocht

Castricum – Om in tijden van corona toch de regio in te kunnen om de mensen te ontmoeten, is Marieke van Duijn, de nr. 38 op de lijst van de PvdA, op de fiets gesprongen en elke provincie doorgefietst. Ze ging langs bij vrijwilligersinitiatieven en mensen die zich inzetten voor een duurzame, gezonde en sociale leefomgeving. Zo was ze in staat om de verhalen uit de streek te horen. In Castricum bracht ze een bezoek aan de Tuin van Kapitein Rommel.

De Groene 1000 – een tocht van twaalf dagen door heel Nederland – werd vorige week afgesloten met 1122 kilometer op de teller. Onderweg werden groene initiatieven bezocht. Van Duijn ontmoette in deze verkiezingstijd veel betrokken vrijwilligers die hun leefomgeving duurzamer, gezonder en socialer maken. Ze vroeg ook de mensen een videoboodschap in te spreken zodat ze die weer kon doorgeven aan de volgende, wat een leuk verbindend effect geeft.

Samenwerken in de Tuin van Kapitein Rommel

In Castricum werd Marieke warm ontvangen en rondgeleid door Math Rosendaal. Ze was onder de indruk van de werkwijze van de Tuin van Kapitein Rommel. Er wordt samengewerkt met vrijwilligers, mensen met een beperking, stagiaires, medewerkers jong en oud om alle activiteiten te realiseren. Er werd gesproken over de samenwerking tussen de vrijwilligers in het groen en technische zaken. Over sociale activiteiten zoals ontmoetingsbijeenkomsten voor ouderen in een isolement. Over projecten zoals de Sprookjestuin en het Pompoenenconcert en over de samenwerking met de gemeente Castricum.

Dit alles illustreert de belangrijke functie van de Tuin van Kapitein Rommel als plek waar iedereen elkaar kan ontmoeten. Waar je op het terras kan genieten van de Tuin met een heerlijk kopje koffie of kruidenthee. Van Duijn: ,,Het is bij elk initiatief weer geweldig om te zien dat zoveel mensen hun steentje bijdragen aan een gezonde, duurzame en sociale leefomgeving in hun buurt. Ook het optimisme waarmee dit gebeurt, ondanks deze moeilijke tijd is mooi. Belangrijk dat overheden waar nodig dit ondersteunen, zodat het kan blijven bestaan!”

Uitgenodigd in de Tweede Kamer

Als Van Duijn verkozen wordt, zijn de vrijwilligers van harte welkom om bij haar langs te komen in de Tweede Kamer. En ook al is die kans klein – want op plek 38 zal dat waarschijnlijk met voorkeursstemmen moeten gebeuren – het zou wel heel gaaf zijn als meer betrokkenen hun stem kunnen laten horen in Den Haag. 2021 is immers niet alleen het jaar van de Tweede Kamerverkiezingen, maar vooral het jaar van de ‘vrijwillige inzet’. Meer informatie over de tocht is op www.pakdekans.nl/degroene1000 te vinden. (Foto’s: aangeleverd)