Kaderteam Biljartvereniging Castricum plaatst zich overtuigend voor halve finale

Castricum – Het Targa Team van Biljartvereniging Castricum heeft zich met vlag en wimpel geplaatst voor de halve finale van de Nationale Kadercompetitie. Het team, bestaande uit Marcel van Dijk, Vincent Veldt, Jeffrey Lenaers, Martin Guldemond, Ruud Daas en Alex Völker, was in haar poule ongenaakbaar.

Het Targa Team wist regelmatig wedstrijden te winnen met de maximale score van 9-0. Ook het verhogen van de moyennes bij drie van de zes spelers gedurende het seizoen had nauwelijks invloed op de resultaten van het team. Zo ging Marcel in het neo-kader van 180 te maken caramboles naar 210, Jeffrey van 170 naar 200 caramboles in kader 38/2 en Martin in dezelfde spelsoort van 140 naar 150 te maken punten.

Teamgeest

De spelers hebben gedurende het hele seizoen echt als team gespeeld. Elkaar stimuleren, motiveren, soms corrigeren en wedstrijden evalueren zorgden voor een uitstekende teamgeest. Niet het resultaat van de individuele speler stond centraal, maar het eindresultaat van het team was het hoofddoel. Waar het ene teamlid een steekje liet vallen, breide het andere teamlid het gaatje dicht. Opvallend was dit seizoen ook de vechtlust, als de tegenstander bijvoorbeeld de partij uitmaakte, dan moest hij niet vreemd opkijken als in de nabeurt alsnog gelijk werd gemaakt. Het team behaalde in het seizoen 155 wedstrijdpunten, 24 meer dan de nummer 2 Biljartclub Schagen en 29 meer dan de nummer 3 biljartvereniging Ons Genoegen uit Bussum.

Genieten

Het team zien spelen is echt een genot. In de eigen accommodatie aan de Van Speykkade kun je hele fraaie staaltjes biljarten zien. Zo maakte Vincent Veldt in het kader 57/2 een serie van 172 caramboles en Marcel van Dijk in het neo-kader een serie van 173. Overigens, deze onderlinge strijd lijkt nog niet beslecht, want Jeffrey Lenaers laat op de clubavonden hele mooie dingen zien. Zelfs de tegenstanders van het Targa Team kijken met bewondering naar het spel van deze matadors. Cas Juffermans, auteur van diverse biljartboeken en spelend bij vereniging De Engel, zei niet voor niets: ,,Zo hoort kader te worden gespeeld.’’

Het kijken naar de teamleden is niet alleen een genot maar ook leerzaam. Nee, je gaat niet direct beter spelen, misschien in eerste instantie zelfs wel minder goed. Maar als je goed kijkt, dan zie je bijvoorbeeld het belang van een rechte afstoot, een goede concentratie, het beoordelen van de spelsituatie, het spelen met amorti, etc. Het levert dus vooral inzichten op waarmee je aan de gang kunt. Gelet op de prestaties van het team zou iets meer support en/of belangstelling meer dan terecht zijn.

Eén zwaluw maakt nog geen zomer

Het Targa Team heeft zich in eerdere seizoenen ook weten te plaatsen voor de halve finales. Telkens bleek de halve finale een niet te nemen hobbel. Nu lijkt het team sterker dan ooit en zoals één van de teamleden stelde: ,,Als wij een kans hebben, dan is het dit seizoen.’’ Het zou heel mooi zijn als juist dit seizoen de zwaluw wel de zomer maakt. De finale wordt namelijk gespeeld op 17 juni in Castricum. De droom van het team is om kampioen te worden in de eigen zaal. ,,Ja, dromen zijn bedrog, maar een oosterse wijsheid is: de eerste stap tot het realiseren van een droom is, hem in je geest tot prioriteit maken!’’ (Archieffoto: Bos Media Services)