José de Korte wint schrijfwedstrijd

Castricum – Op zaterdag 12 juni kondigde schrijfster Sabine van den Berg (opgegroeid in Castricum) een schrijfwedstrijd aan in deze krant. Samen met Ron de Haan, wethouder van kunst en cultuur in Castricum, opende zij toen het kunstproject ‘Reisgeest’ van kunstenaarscollectief IMIX in winkelcentrum Geesterduin. In een leegstaand winkelpand (voorheen boekhandel Scholte) bood reisbureau IMIX tijdelijk een unieke reiservaring ter plekke. Sabine bedacht een schrijfwedstrijd en daagde bezoekers uit om na een uitstapje in het reisbureau hun reisbeleving te beschrijven in circa driehonderd woorden. De prijs: een publicatie in De Castricummer.

Uit de vele inzendingen koos Sabine ‘In de bushbush’ van José de korte. Fotograaf Cor Boorsma, een graag geziene gast-exposant bij groepsexposities van IMIX, selecteerde bij dit verhaal een van zijn foto’s. Komende zaterdag 7 augustus hebben geïnteresseerden een laatste kans om een bezoek te brengen aan pop-up belevenis ‘Reisgeest’ op het adres Geesterduin 5 (naast Blokker) van 11.00 tot 17.00 uur. Om 14.00 uur zal Sabine een column voordragen waarin haar eigen reiservaring is verwerkt. Wanneer de weersomstandigheden het toelaten, is dit buiten. De column met tekening die Sabine voor deze gelegenheid maakt, zal volgende week in deze krant verschijnen.

In de bushbush

Het fenomeen op reis in je hoofd kende ik al. Met een spannend boek zie je dat zo voor je. Dat je in een ander land bent. Een ander mens bent. Of op reis in je hoofd als je terugdenkt aan het landschap van je jeugd. Het gevoel van zo’n lange warme zomer. Eindeloos buiten spelen en tijdens een regenbui gewoon doorzwemmen. Soms een beetje landerig want er is nog geen internet. Op zoek naar avontuur op een veldje vlakbij huis. Een plas met beestjes. En recentelijk kwam ik een nieuwe mogelijkheid tegen. Op reis in een winkelpand. Geen reisbureau, maar een echte reiservaring. Ik liep er bijna aan voorbij. Nieuwsgierig opende ik de deur en was in een keer in een andere wereld. Ik kreeg een koffer zo klein als mijn handpalm en liep het landschap in. De geuren kwamen me tegemoet.

Waar was ik beland? Een vleermuizengrot? Een nachtdierenhuis? Een paar vogels keken me indringend aan, flinke snavels, durfde ik wel door? Er verschenen een paar deuren met grote ogen erop. Kom op doorzetten. In de verte hoorde ik het water ruisen. Ik kon weer even bijkomen bij het wuivend riet. Een strandlopertje rende snel bij me weg. Heerlijk bijkomen aan het wad. Na een tijdje keek ik naar links en zag een paar bijzondere portretten in de bushbush staan. Sulawesi? Kalimantan? Ini negara apa? Ze zeiden niets terug, maar bleven rustig op hun eiland. Ik wilde iets bewaren van deze ervaring en eindigde in een wonderlijk winkeltje. Gelukkig kon ik ook nog even duty free shoppen. Ik was er helemaal uit geweest, en waaide zo weer door de deur naar buiten. Bedankt IMIX!

José de Korte

Foto

‘Ini negara apa? Ze zeiden niets terug, maar bleven rustig op hun eiland.’ Fotograaf Cor Boorsma selecteerde een van zijn foto’s bij het verhaal van José de Korte. Het portret van klei op de foto is gemaakt door Marion Albers (IMIX).