Jongeren maken zich zorgen over klimaat en oorlogen

Castricum – Hoe denk jij dat we klimaatverandering moeten stoppen? Wat doe je als je mening afwijkt van het standpunt van je partij? Wat heeft je geïnspireerd om je kandidaat te stellen voor het Europees parlement? Deze en nog veel meer boeiende vragen stelden leerlingen van het Jac. P. Thijsse College en het Supreme College aan Catarina Vieira, kandidaat voor het Europees Parlement.

Catarina is de jongste kandidaat op de lijst van GroenLinks-PvdA. Ze is 28 jaar en groeide op in Portugal, op de Azoren. Na haar studie International Relations is ze in 2017 naar Nederland geëmigreerd om met haar Nederlandse partner samen te wonen. Sinds 2022 maakt ze deel uit van de GroenLinks-delegatie bij de Europese Groene Partij. Op 6 juni aanstaande zijn er verkiezingen voor het Europees parlement. Catarina hoopt verkozen te worden om zo de stem van jongeren in Brussel te kunnen vertegenwoordigen. Vorige week was ze in Castricum. Op de weekmarkt ging ze in gesprek met veel bezoekers. Zo sprak ze jonge inwoners die vragen hadden over het politieke systeem, maar ook ouderen die trots vertelden hun hele leven al te stemmen omdat zij weten hoe belangrijk dat is. Na het spreekuur op de markt bezocht Catarina de VO-scholen.

Jongeren maken zich zorgen

De jongeren op de Castricumse scholen maken zich onder andere zorgen over immigratie en de oorlogen in Oekraïne en Israël. Catarina legde uit dat ze die zorgen deelt en dat het de Europese Unie belangrijker maakt dan ooit: ,,De EU is ontstaan om te zorgen dat er vrede zou blijven. Daarom is het juist nu, met verschrikkelijke oorlogen dichtbij, essentieel dat de Europese Unie eensgezind blijft en zich inzet voor vrede.’’ Ook vertelde ze waarom klimaatbeleid en een gezonde economie elkaar niet in de weg zitten, maar juist versterken: ,,Als ons klimaat verder verandert, komen er steeds meer overstromingen en droogtes die de economie flinke schade doen. Economen hebben berekend dat de kosten van de gevolgen van klimaatverandering veel hoger zijn dan de investeringen die nodig zijn om de CO2-uitstoot de komende jaren te verminderen.’’

Betrek jongeren bij besluiten

Catarina hoopt jongeren te inspireren om ook actief te worden in de politiek, wat hun politieke voorkeur ook is: ,,Ook al mogen de meesten van jullie nog niet stemmen, je kunt wel al politiek betrokken zijn. Je kunt lid worden van een jongerenvereniging, vrijwilliger worden, achter de schermen helpen of juist in debat gaan. Politiek lijkt vaak saai. Toen ik 16 was, was ik er nog niet mee bezig. Maar als je iets wilt veranderen en dingen wilt verbeteren in onze maatschappij, dan kun je niet om de politiek heen.’’

De komende weken gaat Catarina in gesprek met jongeren in heel Nederland. Ze wil dat jongeren meer betrokken worden bij de besluiten die in Europa genomen worden: ,,Het gaat over hun toekomst’’, aldus Catarina. ,,En we hebben hun energie, creativiteit en idealisme nodig om een betere, inclusievere en duurzamere toekomst op te bouwen.’’ (Foto: GroenLinks-PvdA)