Jong en oud bezoekt Open Tuinen Weekend in Castricum

Verschillende huiseigenaren in Castricum en omgeving stelden hun tuin afgelopen weekend open voor publiek. Divers in grootte, stijl en indeling – dus voor ieder wat wils. De meeste deelnemers konden op tientallen bezoekers rekenen. ,,Het is heerlijk om bij elkaar inspiratie op te doen.”

 

Castricum – Door een van de tuinen aan de Bakkumse Van Duurenlaan tuft een stoomtreintje. Het exemplaar rijdt de hele tuin door – onderweg passeert het verschillende kleine stations en minuscule huisjes. Bewoner Rien Brus volgt ‘m nauwlettend. ,,Veertig jaar geleden ben ik met modeltreintjes begonnen. Als kind woonde ik in Rotterdam, daar reden trams voor ons huis langs. Ik ken niet anders.” Riens’ vrouw Marian vindt de treintjes ‘prima’, maar heeft er zelf niet zo veel mee. ,,Ik heb er geen last van hoor, maar soms maakt het best een herrie. Dan vraag ik Rien: kan het misschien wat zachter? En dan vindt hij dat hij helemaal niet hard staat.” Marian zorgt op haar beurt voor de weelderige tuin. ,,Dat is echt een van mijn hobby’s.”

Een verrassend diepe tuin, vinden bezoekers van een woning aan de Pernéstraat. Middenin het dorp en toch heel beschut. Het levenswerk van bewoonster Martine Winkel, die een groot deel van haar tijd buiten doorbrengt. ,,Ik plant niet zomaar van alles bij elkaar – daar denk ik wel over na. Kleurtjes mogen wel een beetje vloeken, maar niet te veel.” Partner Martin Bakker doet volgens Martine ‘vooral het zware werk’. De tuin van het duo is mooi verzorgd, maar volgens Martine ‘niet perfect’. ,,Ik maak het zoals ik het mooi vind.” Haar belangrijkste tip voor een mooie tuin? ,,Koop makkelijke planten die passen bij het type grond. Er zit een groot verschil tussen duin- en kleigrond.”

Ruim een kwart eeuw geleden was de tuin van Jan en Guus van der Schaaf nog opgedeeld in twee stukken: een moestuin en een speelparadijs voor de kinderen. Toen de kids ouder werden, wilden Jan en Guus wat anders. ,,We zijn naar Engeland geweest voor een tuintour”, vertelt Guus. ,,We raakten geïnspireerd door de Engelse stijl.” De tuin, gelegen aan de Meester Dekkerstraat, zit vol gezellige hoekjes en fijne verstopplekjes. Het is een sereen hofje. De kleinkinderen spelen er graag. ,,De tuin is echt iets van ons tweeën”, zegt Guus. ,,Zij zorgt voor het groen, ik bouw”, vult Jan aan.

Open Tuinen Weekend is een initiatief van Groei & Bloei. (Mardou van Kuilenburg)