Jong en Castricum: hoe gaat het nu met Simone Groen?

In 2004 en 2005 kwamen Castricumse jongeren aan het woord in de rubriek Jong en Castricum. Met hulp van Robin Alstein, Puck Pelzer en Pauline van Brederode werden verschillende tieners geïnterviewd. Ruim vijftien jaar later blikken we terug met een aantal geïnterviewden van destijds. Hoe is het ze vergaan en welke dromen zijn al dan niet uitgekomen?

Door Ans Pelzer

Oktober 2004 sprak ik Simone. Ze was destijds 15 jaar en zat in vier vwo van het Bonhoeffercollege. Nu spreek ik haar met zoontje Olav (3) op schoot. Dochter Janna van 10 maanden ligt in haar bedje. Ze is nu 31 jaar. ,,Vier vwo voelt lang geleden! Ik woon nu in Rheden, Gelderland. In Utrecht heb ik Bestuurs- en Organisatiewetenschappen gestudeerd. Mijn studietijd was hartstikke leuk.”

Energietransitie

,,Aan het einde van mijn opleiding ben ik mijn vriend Rogier tegengekomen. Hij woonde in Arnhem en zo zijn we in Rheden beland, waar hij is opgegroeid. Na mijn studie ben ik eerst bij een organisatie- adviesbureau gaan werken in Amsterdam. Ik woonde toen al in Arnhem. Dat was een pittige baan en met de komst van ons eerste kindje werd die combinatie me te gortig. Toen ben ik gaan solliciteren en in dienst gekomen van de gemeente Duiven en Westervoort. Twee gemeenten met één ambtelijke organisatie. Daar werk ik aan het klimaatprogramma met drie pijlers: energietransitie, klimaatadaptatie en circulariteit. Dat vind ik fantastisch om te doen.”

‘Gaaf werk’

Zoals in meerdere gemeenten, bijvoorbeeld Castricum, kwamen ook in Duiven en Westervoort de middelen voor het klimaatprogramma onder druk te staan. Mede door de grote tekorten in de jeugdzorg en Wmo. ,,Met pijn en moeite hebben we de meest noodzakelijke middelen voor de energietransitie goeddeels overeind kunnen houden voor de eerst komende tijd. Verder is het nog wachten. Mijn werk is erg pionieren, actueel en het doet ertoe. Dat vind ik gaaf. Het is ook mooi dat ik nu dicht bij mijn werk woon. Momenteel zoeken we naar manieren om meer inwoners bij de energietransitie te betrekken. We zijn ook nu weer digitale avonden aan het organiseren over windmolens en zonnepanelen. We gaan nu richting de eindfase van de Regionale Energie Strategie, de RES. Ook zoeken we naar de manier waarop het lokale eigendom van energie ingericht kan worden ”

Hobby

Een opmerkelijke hobby van Simone destijds was dat ze dol was op het kostuumdrama van Jane Austen: Pride and Prejudice, de miniserie, uit 1994. Lachend: ,,Ik kijk er nog steeds wel eens naar. Ik ben er echt mee opgegroeid en er mee vergroeid geraakt. Iedereen die mij goed kent, weet dat ik bij tijd en wijle nog wel eens dramatische quotes in de strijd gooi: ‘O, Mr. Bennet, I have such tremblings and flutterings all over me!’ De ontwikkeling van de vrouwelijke hoofdpersoon in het verhaal blijft me fascineren.”

Link met Castricum

,,Ik kom nog steeds graag in Castricum. Mijn ouders en vriendinnen wonen er nog in de buurt. Als ik nu in Castricum kom vind ik het strand en de duinen fantastisch. Maar hier op de Veluwe kan ik ook permanent een vakantiegevoel hebben. Het is hier echt heerlijk racefietsen en wandelen. Destijds twijfelde ik tussen wetenschappen of de creatieve kant. Dat laatste is het niet geworden. Ik speel gitaar en zing nog wel voor de lol. Verder heb ik voorlopig haast al mijn creativiteit nodig voor die twee kleintjes hier in huis. Moeder zijn is behoorlijk wennen maar ik begin steeds meer te genieten, haha.” (Foto: Ans Pelzer)