Joke Nuijens geeft Limmen eigen mok

Foto boven:
Kees Kroone nam op 12 november het eerste exemplaar van de Limmer mok in ontvangst. Foto: Henk de Reus

Limmen – De creativiteit zat er al vroeg in bij Joke Nuijens (66). Ze is geboren Limmense, maar woont sinds haar huwelijk in 1980 in Beverwijk. Ze heeft haar roots nooit verloochend en voelt nog steeds een sterke verbondenheid met het dorp. Onlangs schilderde Joke een ontwerp voor een Limmer mok, waarop alles te zien is wat de identiteit van het dorp symboliseert.

Door Henk de Reus

De gezelligheid, jeugdigheid en vrolijkheid die Joke uitstraalt is op haar schilderijen terug te zien. Als je haar appartement binnenkomt word je zelf ook vrolijk. Van de gang tot elke uithoek van haar appartement en zelfs in het toilet, staan of hangen schilderijen in bonte kleuren. Joke schildert personen waar het bourgondische vanaf spat. Joke: ,,Ja, de personen op m’n schilderijen hebben meestal een wat opgeblazen toet. Ik vind een ‘Hollands-welvaren-uiterlijk’ altijd gezellig aandoen. Vind jij wat dikkere mensen ook niet gezellig?”, vraagt ze de verslaggever. Dat moet je natuurlijk niet aan iemand vragen die met een te hoog bmi-gehalte worstelt, want dit is de bal voor open doel leggen.

Een deel van haar atelier is ingericht als schilderruimte. De tafel waaraan we zitten dient kennelijk als werktafel want deze zit vol met opgedroogde verfklodders. Het lijkt al een schilderij op zich.

Schildersezeltje

Als Joke op ‘aan’ staat is zij moeilijk te stoppen. Nog voordat de verslaggever de eerste vraag kan stellen vertelt Joke enthousiast dat de creativiteit er bij haar al vroeg in zat. ,,Ik kom uit een gezin van vijftien kinderen. M’n vader (Anton Nuijens) was dahliakweker en maakte vaak prachtige bloemstukken. Op de vensterbank stonden potten met bloemzaadjes waarmee hij dahliasoorten kruiste. Ook maakte hij prachtige gedichten. M’n moeder naaide kleding en maakte poppenkleertjes. ’s Avonds zaten we vaak aan de grote tafel gezellig te tekenen of te schilderen. De kleuren van de dahlia’s werden mijn inspiratiebron. Op m’n elfde verjaardag kreeg ik van m’n vader een schildersezeltje als cadeau. Ik heb het nog steeds. Ik ben m’n ouders nog altijd dankbaar voor wat ik op creatief gebied van ze heb meegekregen.”

Passie

Het schilderen is voor Joke een passie, niet iets om haar brood mee te verdienen. ,,De reden dat ik schilder is omdat ik het leuk vind en omdat ik hiermee iets negatiefs in iets positiefs kan omzetten. Het heeft mij in het leven niet altijd meegezeten, maar ze kregen mij er niet onder. Via het schilderen en mijn wilskracht ben ik op de been gebleven. Als ik al eens flink tegenslag had werd ik altijd weer vrolijk van m’n eigen schilderijen.”

Mok

Hoe is ze gekomen tot het maken van ontwerpen voor een mok? ,,Ik hoorde in Beverwijk veel gemopper, onder andere over de inrichting van de Breestraat en vroeg mezelf af hoe ik dit gemopper kon omzetten naar iets positiefs. Beverwijk heeft immers zoveel mooie, karakteristieke dingen. Ik bedacht toen dat ik kunst wilde verbinden met een serviesgoed en maakte een ontwerp voor een mok. Koffie of thee drinkt iedereen wel. Het leek mij leuk om elke dag aan de mooie dingen van je woonplaats herinnerd te worden, maar dan op een vrolijke en ietwat uitbundige manier. Het is ook leuk om zo’n mok aan iemand cadeau te geven.

Het bleek een groot succes. Kort hierna vroeg men vanuit Heemskerk ook om zo’n mok te ontwerpen. Haarlem en Amsterdam volgden en vorig jaar maakte ik een ontwerp vanwege het honderdjarig bestaan van KLM. Door corona lag alles even stil, maar inmiddels heb ik de draad weer opgepakt. De mok die ik recent voor Limmen ontwierp is niet de laatste loot aan te stam. Die van Heiloo komt er binnenkort ook aan.”

Joke Nuijens voor het schilderij dat als basis diende voor de Limmer mok. Foto: Henk de Reus

De verslaggever heeft de eer om als eerste koffie uit de mok te mogen drinken. Als je het ding in je hand hebt word je uitgenodigd om de hierop aangebrachte beeltenissen te bekijken. Een enthousiaste Joke geeft een beschrijving. ,,Alles wat Limmen aan moois te bieden heeft tref je op de mok aan: De twee plaatselijke kerken, bollenvelden, Ons Huis, De Heeren van Limmen, dahlia’s, Voetbalvereniging Limmen, Vredenburg, de jachthaven, ‘Hyacint voor een kind’, de Bloemenkoningin, het logo van de Bloemendagen, het molentje bij het Stet en – last but not least- het wapen van Limmen.” Het lijkt schier onmogelijk om dit allemaal op een mok weer te geven, maar als de verslaggever een poging waagt om dit alles terug te vinden moet hij bevestigen dat het klopt. De koffie is dan inmiddels wel koud geworden.

Joke ziet het als een kroon op haar werk. Over ‘kroon’ gesproken, dezelfde middag overhandigt ze de eerste mok aan Kees Kroone, een levende legende in Limmen. Hij mocht de mok afgelopen donderdag namens de Limmer Ondernemers Vereniging in ontvangst nemen.

Bestellen

De uitgifte van de mok is éénmalig. Hij kost € 9,95, maar dan haal je wel een collector’s item in huis. Vanwege corona kan bestellen alleen per e-mail (jokenuijens@ziggo.nl) of telefonisch (06-41200090). De mok kan op 19, 20, 26 en 27 november tussen 18.00 uur en 19.00 uur worden afgehaald op het adres Vredeburglaan 40 in Limmen.

De Limmer mok. Foto: Henk de Reus