Joël Wouda (37) sloot zich aan bij Extinction Rebellion Castricum

Castricum – Extinction Rebellion is volop in het nieuws, maar wie zijn de mensen die zich bij de actiegroep aansluiten? De Castricumse Joël Wouda is een van hen. Hij werkt als huisarts en heeft een zoontje van zeven maanden. ,,Voor aandacht moet je even stilstaan.’’

Door Ans Pelzer

,,Ik heb me aangesloten bij Extinction Rebellion omdat ik wil helpen de discussie op gang te krijgen. Zonder geweld, rustig actievoeren. Al zal niet iedereen er blij mee zijn. Het is een lastige boodschap omdat je op sommige punten inbreuk maakt op de vrijheden van mensen. Toch is het noodzakelijk. Voor aandacht moet je even stilstaan, dat is een van de gedachten achter de blokkades. Ik weet niet of mensen door onze acties overtuigd raken, maar iedereen is vrij om hier meer over te leren. Mensen kunnen kiezen. Als dokter kom ik ook zaken tegen die mensen doen die niet zo goed zijn voor hun gezondheid. Ook daarin hebben mensen een keuze om daar mee door te gaan of die gewoontes te veranderen.’’

Blokkade A12

,,Klimaatverandering heeft gevolgen voor onze leefwereld en met mijn wetenschappelijke achtergrond vertrouw ik op goed onderzoek’’, zegt Wouda. ,,Ik heb meegedaan aan de blokkade van de A12 omdat ik besef dat klimaatverandering een realiteit is en de gevolgen voor onze leefwereld groot zijn. Nu al is zichtbaar dat de winters in ons land minder streng zijn dan voorheen. Ook in Afrikaanse landen zie je de gevolgen van klimaatverandering, zoals aanhoudende droogte en voedseltekorten. Mensen denken vaak dat het zo’n vaart niet zal lopen. Dat komt omdat het allemaal zo moeilijk voor te stellen is en vooruitdenken is gewoon lastig.’’

Actie is nodig

Wouda vindt dat de overheid een grote verantwoordelijkheid heeft. ,,Politici nemen liever geen maatregelen waardoor veel mensen ze minder sympathiek gaan vinden. Allerlei zaken – zoals minder vlees eten, minder vliegen en autorijden, van het gas af – dat voelen mensen direct. Hetzelfde geldt voor grote bedrijven die milieuschade veroorzaken. Maar een aanpak is noodzakelijk.’’

Veranderende leefomgeving

,,Wereldwijd verslechtert de situatie van mensen. Je ziet nu al klimaatvluchtelingen, mensen die hun land moeten verlaten omdat er geen voedsel of water meer is. Hoe warmer het wordt, des te meer sterfte er zal voorkomen. In ons eigen land zie je dit met name onder ouderen. Als medicus zie ik ook de import van tropische infectieziekten in onze streken. Virussen zoals knokkelkoorts en het westnijlvirus worden overgebracht door muggen die gedijen bij warmere temperaturen.’’

Andere keuzes

,,Ik heb moeten leren dat het belangrijk is om bepaalde dingen te laten en andere keuzes te maken. Zo ben ik naar Turkije gefietst. Die manier van reizen is me heel goed bevallen, ik heb allerlei nieuwe dingen ontdekt. Deze eenvoudige manier van reizen ga ik met mijn gezin voortzetten. Het heeft me de ogen geopend: zo’n vakantie is best leuk.’’ (Foto: aangeleverd)