Jochem testleider bij bouw zonneauto Solar Team Twente

Solar Team Twente is een team van twintig studenten van Saxion Hogeschool Enschede en Universiteit Twente, dat deelneemt aan de World Solar Challenge op 8 oktober 2017 in Australië. Dat is een race voor zonnewagens van meer dan 3.000 kilometer van Darwin naar Adelaide op wereldniveau. Castricummer Jochem Wildeboer maakt deel uit van het team; hij is de testleider. Hij is ook verantwoordelijk voor de motorontwikkeling. Sinds een aantal jaar rijdt Solar Team Twente op een zelfontwikkelde elektromotor om zo alle ontwerpvrijheid in eigen hand te hebben.

Als oud-leerling van het Jac. P. Thijssecollege kwam Jochem eerder in het nieuws omdat hij een belangrijke wiskundeprijs won. Nu is hij derdejaars Technische Natuurkundestudent. ,,Ik vond dat het einde van mijn bachelor bijzonder dichtbij kwam, en het werken aan een zonneauto is een leuke manier om mijn studie te vertragen”, grapt hij. ,,Welke plek is dan beter dan Solar Team Twente? Tijdens de vorige editie is het solarteam gefinisht op maar vier minuten afstand van de eerste plaats. Ondertussen is Solar Team Twente toe aan haar zevende editie van de World Solar Challenge. Dit jaar geldt er slechts één doel: winst in Australië. Met twintig studenten werken wij dan ook meer dan fulltime naar dit doel toe om, net als afgelopen jaren, mee te draaien aan de wereldtop op het gebied van zonne-energie, duurzaamheid en techniek.”

Sinds 1987 vindt elke twee jaar de Bridgestone World Solar Challenge plaats. Hierbij rijden deelnemers van over de hele wereld over de Stuart Highway, dwars door Australië. Het kan gezien worden als dé showcase van nieuwe geavanceerde automotive technologie en een promotiemiddel om duurzaamheid onder de aandacht te brengen. De nieuwe zonneauto moet voldoen aan een groot pakket aan eisen waarop gecontroleerd wordt tijdens de keuring en er zijn enkele belangrijke regels die zeer bepalend zijn voor het ontwerp. Ook de teams moeten zich aan regels houden. Jochem: ,,Er mag alleen gereden worden tussen 8.00 en 17.00 uur. De plek waar het team zich op dat moment bevindt zal de overnachtingsplek worden, wat dus ook midden in de Australische outback kan zijn.”

Iedereen krijgt de kans bij te dragen aan de auto door de naam van de nieuwe zonneauto te bedenken. De winnaar wordt beloond met een rit in de auto die afgelopen editie als tweede over de streep kwam, Red One. Namen kunnen ingestuurd worden tot en met 31 december via solarteam.nl. Tijdens de ontwerppresentatie in maart wordt de winnende autonaam bekendgemaakt.