Jochem Dekker start NK-seizoen met winst

Castricum/Strijen – Afgelopen weekend vond op het circuit van Strijen, onder de rook van Rotterdam, de opening van het NK kartseizoen plaats. Castricummer Jochem Dekker (17), Nederlands Kampioen 2020 in de Rookie 4 Shiftklasse, start dit jaar in de nieuwe ID Shifterklasse, waarbij met 4-takt motoren van 41 pk wordt gereden en snelheden van 140 km/uur gehaald kunnen worden.

Op zaterdag vonden de vrije trainingen en de kwalificatie plaats, op zondag de warming up en de drie races. In de vrije trainingen was Jochem de snelste van allemaal, maar in de kwalificatie miste hij op 0,1 seconde de snelste tijd en reed hij naar de tweede tijd. Dat betekent starten vanaf plaats 2 tijdens race 1 op de zondag. Zondagochtend in de warming up was Jochem opnieuw de snelste. In race 1 maakte Jochem vanaf de tweede startplaats een geweldige start. Hij nam direct de leiding en stond zijn koppositie niet meer af. Winst in race 1 betekent starten vanaf poleposition in race 2. In race 2 reed Jochem vervolgens gecontroleerd van start tot finish op kop en werd daarmee opnieuw winnaar.

Kletsnatte baan

Kenden race 1 en 2 stralende weersomstandigheden, voorafgaand aan race 3 trok een inktzwarte lucht over het circuit van Strijen. De grote vraag was hoe lang het nog droog zou blijven. In het verlengde daarvan was de vraag of de start op profielloze slickbanden of op regenbanden zou plaatsvinden. Alle rijders startten uiteindelijk op slickbanden en Jochem reed opnieuw op kop toen na elf ronden de hemelsluizen zich openden. Op een kletsnatte baan gleed de een na de ander met de profielloze slickbanden van de baan. Jochem bleef beheerst sturen, hoefde alleen de zeer ervaren Jim Ringelberg voor te laten en eindigde op plaats 2. Dat betekent dat Jochem overall winnaar van de dag werd en met een grote beker huiswaarts keerde. Tevens staat hij na drie races bovenaan in de stand voor het Nederlands Kampioenschap en mag hij over drie weken op het circuit van Venray met de gouden nummer-1-plaat aan de start verschijnen. (Foto: aangeleverd)