Jeugdzorg in Antonius onder de loep

Castricum – Het steekincident achter het station in juni was voor de zus van het slachtoffer aanleiding om zich te ontfermen over de veiligheid van alle inwoners van Castricum. Zij plaatste een oproep op Facebook. Die deed heel wat stof opwaaien over de zorginstelling waar de verdachten zijn ondergebracht. Ook de gemeente en Horizon ‘betreuren de gang van zaken’. CKenG wil opheldering in een extra raadsvergadering op 24 september.

Hans Boot

Julia Halbesma (21) voelde zich min of meer verplicht aan de bel te trekken nadat haar drie jaar jongere broer uit Castricum ’s nachts was neergestoken en zij hoorde welke jongeren daarvan werden verdacht. Eerst vertelt zij wat er op 17 juni om 01.00 uur gebeurde: ,,Mijn broertje had op dat tijdstip een afspraak bij het Huis van Hilde met de verdachten. Ze hebben hem in de val gelokt en waren van tevoren al van plan om hem af te persen. Hij is autistisch en zag de gevaren van deze ontmoeting niet in.

In shock

De jongens kwamen hun afspraak niet na, maar dwongen mijn broertje zijn bezittingen af te geven. Toen hij zich verzette haalden ze messen (waarvan de grootste 40 cm was) tevoorschijn en staken op mijn broertje in. Het lukte hem niet meer te ontkomen. Hij is nog wel gaan rennen langs het station en wist de bewoners van het eerste huis aan de Gasstraat te bereiken. Die zagen dat hij onder het bloed zat en zetten hem op een stoel. Vrijwel direct raakte hij in shock en werd hij verzorgd door het personeel van de ambulance die snel ter plekke was.”

‘Geluk gehad’

In het ziekenhuis bleek dat het slachtoffer geluk had gehad: ,,Zijn ruggengraat was net niet geraakt, anders had hij er een dwarslaesie aan over gehouden. Nu gaat het lichamelijk redelijk goed met hem en werkt hij zelfs in een restaurant. Geestelijk is het wat minder met hem gesteld door het regelmatig beleven van angstmomenten.”

Verklaringen

Bij de steekpartij waren vijf jongeren in de leeftijd van 15 tot 17 jaar uit de jeugdinrichting Antonius in Bakkum betrokken. Daarvan zijn er drie opgepakt. Rutger Brouwer van stichting Horizon bevestigt dat het om cliënten van Antonius gaat: ,,Eentje is een uitsluiper en de vier anderen waren niet teruggekeerd van verlof. Daarbij wil ik benadrukken dat Antonius geen gevangenis is, maar een gesloten instelling met een open karakter. Uitsluipingen zijn daar onderdeel van, want zo leer je de jongeren omgaan met vrijheid.”

Lees het hele verhaal in de Castricummer van woensdag 26 augustus.