Jeugdleden atletiekvereniging brengen het Bevrijdingsvuur

Castricum – Met een legerjeep voorop komen dertig jeugdige atleten van Atletiekvereniging Castricum (AVC) kort voor 12.00 uur de Dorpsstraat inlopen. Op het pleintje bij Balu mag Elina (11) de fakkel aan locoburgemeester Roel Beems overhandigen. Vermeldenswaardig is nog dat haar naam ‘fakkel’ betekent. Hierna houdt de locoburgemeester een toespraak.

Door Henk de Reus

Nadat het bevrijdingsvuur is ontstoken en het Wilhelmus door het DOE-orkest van Emergo is gespeeld volgt er een ‘Lang zal ze leven’, speciaal voor Elina. Haar dag kan niet meer stuk. Hierna speelt Emergo nog een uur lang gezellige muziek uit vroegere, maar ook uit recentere jaren.

Het DOE-orkest van Emergo speelt op Bevrijdingsdag vrolijke klanken. (Foto: Henk de Reus)

Dansdemonstraties

Leden van Club Mariz zijn inmiddels onderweg naar woonzorgcentrum De Santmark om hier een dansdemonstratie te geven. In de bovenzaal zit een grote groep bewoners al klaar voor wat er komen gaat. Nadat locoburgemeester Roel Beems de aanwezigen kort heeft toegesproken kan de show beginnen. Net als vorig jaar zijn de dansparen nu ook weer gekleed volgens de mode kort na de oorlog en wordt er gedanst op muziek van Glenn Miller, Jim Reves en andere coryfeeën uit die tijd.

Rolstoeldansen in De Santmark. Bewoner Jaap Twisk vermaakt zich prima. (Foto: Henk de Reus)

Nadat twee paren een jive hebben gedanst nodigt Mariska Tauber de aanwezigen uit om zelf mee te doen. Maar hoe doe je dat als je niet goed kunt lopen of in een rolstoel zit. ,,Geen probleem’’, zegt Mariska, ,,We doen dit gewoon met onze handen.’’ Gefronste wenkbrauwen bij de aanwezigen. Mariska doet de bewegingen een paar keer voor waarna de hele zaal enthousiast meedoet. Naast het strekken van de armen en het klappen in de handen zien we Ome Willem bewegingen met de vuisten en liftbewegingen met de duim en arm. Het gaat zo goed dat Mariska het zelfs waagt om het tempo op te voeren.

De demonstratie wordt afgesloten met rolstoeldansen. De dansparen lopen op de bewoners af, houden hun handen vast en maken vrolijk rondjes op de dansvloer. Er volgt een luid applaus en de paren maken zich op voor de volgende demonstratie, deze keer in De Boogaert.