Jelle is een globetrotter en een verwoed verzamelaar

Foto boven:
Alle autokentekenplaten aan de carport komen uit landen waar Jelle zelf is geweest. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – In elk dorp heb je mensen met een bijzondere hobby, passie, of missie. Zo iemand is Jelle van Urk (81), een enthousiaste en energieke man die sinds zijn pensioen al heel wat over de wereld reisde om kentekenplaten van auto’s te scoren. De teller staat inmiddels op 75.

Door Henk de Reus

Het dak van zijn carport is bekleed met een verzameling nummerplaten van landen uit de hele wereld. Binnen legt Jelle uit hoe hij hieraan is gekomen. ,,Toen ik in 1995 als accountmanager bij Verkade afzwaaide – ik was toen 56 – had ik er 40 jaar opzitten. Eindelijk ging een lang gekoesterde wens om te gaan reizen in vervulling.’’ Zijn eerste reis was naar Amerika. Jelle: ,,Ik wilde veel van het land zien. Dit betekent dat er flink wat kilometers gemaakt moesten worden. Mijn vrouw is geen kilometervreter. Daarom ging ik met een kameraad. We hebben alle natuurparken in Noord Amerika bezocht. In 45 dagen reden we een afstand van 22.000 kilometer. We bezochten vijftien Amerikaanse en vier Canadese provincies.”

Van elk vakantieland een souvenir in de vorm van een kentekenplaat. (Foto: Henk de Reus)

Kentekenvirus

Jelle vervolgt: ,,Op de Alaska Highway zag ik een informatiegebouwtje dat helemaal vol hing met kentekenplaten van alle Amerikaanse staten. Het leek mij wel leuk om van alle staten en landen die ik bezocht een kentekenplaat als aandenken mee te nemen. In de staat Hawaï bleek het heel moeilijk om aan een kentekenplaat te komen. ‘Die slaan we dan maar over’, dacht ik. Het toeval wilde dat ik op een van mijn latere reizen in Seattle een souvenirwinkel aantrof waar men een kentekenplaat uit Hawaï had. ‘Bingo’, dacht ik, maar de eigenaar wilde er een slaatje uitslaan en vroeg 75 dollar voor het ding. Met mijn Hollandse zuinigheid zei ik ‘Laat maar, ik kom nog wel eens terug.’ Zo gezegd, zo gedaan. Twee jaar later was ik er weer. De prijs was inmiddels gezakt naar 25 dollar. ‘Toch mooi 50 dollar verdiend’, dacht ik.”

Anekdotes

Overal waar hij kwam speurde Jelle plekken af waar hij aan een kentekenplaat kon komen. ,,Je maakt dan ook wel eens bijzondere dingen mee’’, zegt Jelle. ,,Voor een van de hotels in Wyoming zag ik een autosloperij. Ik liep er heen en werd begroet door een oud baasje. Hij vroeg wat ik moest. Ik vertelde over mijn verzameling kentekenplaten en zei dat ik er ook graag een van de staat Wyoming wilde. ‘Where are you from?’ vroeg hij. ‘From the Netherlands’, zei ik in m’n beste Engels. Had ie nog nooit van gehoord. Ik dacht laat ik het begrip ‘The Netherlands’ wat ruimer maken, dus ik zei ‘I’m from Europe’. Dit was ook abacadabra voor hem. Toch kreeg ik het voor elkaar dat er de volgende ochtend om acht uur een plaat voor mij klaar stond.”

In 2008 ging de reis naar Polen. ,,Toen ik onderweg een autosloperij zag en erheen liep kwam er plotseling een grote Duitse herder al blaffend op me afstormen. Ik bleef stokstijf staan en was bang om aan flarden te worden gebeten. De hond was lang aangelijnd en ik had de mazzel dat de lijn strak kwam te staan toen de hond mij op anderhalve meter was genaderd. Deze keer niet gered door de gong, maar door de lijn zullen we maar zeggen. Ik heb nog lang staan natrillen. Uiteindelijk leverde het me wel een kentekenplaat op.”

Tijdens een cruise bezocht Jelle de Kaaimaneilanden en maakte iets bijzonders mee. ,,Ik zag er een auto staan met een prachtige kentekenplaat. Ik vroeg de chauffeur waar de dichtstbijzijnde garage was. Dit bleek 20 kilometer verder te zijn. Ik vertelde hem dat we met de boot waren en dat ik daar niet kon komen. Toen ik hem zei dat ik kentekenplaten verzamelde liep hij naar z’n auto, schroefde de kentekenplaat af en gaf deze aan mij. Nog voordat ik m’n portemonnee kon trekken stapte hij in z’n auto en reed weg.”

Bijeenkomst Kentekenplaatvereniging ‘De Nummerplaat’. Jelle staat op de achterste rij in het midden. (Foto: aangeleverd)

Ondeugend

Sinds 2006 reist Jelle samen met z’n vrouw Harmke. Jelle geeft toe dat hij niet altijd legaal aan z’n kentekenplaten is gekomen. ,,We reden regelmatig naar ons tweede huis in Spanje. Ik had daar in de buurt al eens een vrachtauto achter een muur zien staan. Een jaar later stond deze nog precies op dezelfde plaats. Ik dacht ‘die zal niet veel gebruikt worden’. Terwijl ik met m’n schroevendraaier over de muur klom stond Harmke op de uitkijk, want ik mocht natuurlijk niet gesnapt worden. Ik schroefde de nummerplaat los en voegde deze toe aan mijn collectie. Hierna ben ik nooit meer ondeugend geweest hoor”, zegt Jelle ter geruststelling.

Trots

Het lukt Jelle niet altijd om tijdens zijn vakantie aan een kentekenplaat van dat land te komen. Maar dan kan hij altijd nog terugvallen op de Kentekenplaatvereniging die naar de toepasselijke naam ‘De Nummerplaat’ luistert. De meeste nummerplaatverzamelaars zijn hierbij aangesloten. De vereniging organiseert soms beurzen waar nummerplaten kunnen worden gekocht of geruild.

Jelle is het meest trots op z’n kentekenplaat uit China. Hier was hij in 2018. Jelle: ,,Een Chinese kentekenplaat is niet te krijgen. Om de smogvorming tegen te gaan worden er in China jaarlijks maar 150.000 kentekenplaten uitgegeven. Deze worden onder de inwoners verloot. Ik hoorde eens dat sommige mensen bereid zijn om naast het aankoopbedrag voor een auto ook nog eens € 25.000,- voor de nummerplaat op tafel te leggen. Het liefst heeft men een nummerplaat met het eindcijfer 8 omdat dit geluk zou brengen. De nummerplaat die ik wist te bemachtigen komt uit Guangdong. Ik wist deze via de vereniging te bemachtigen.”

Jelle is apetrots op z’n kentekenplaat uit China. (Foto: Henk de Reus)

Verlanglijstje

De verzameling van Jelle bestaat op dit moment uit kentekenplaten van 42 landen, respectievelijk 21 van Amerikaanse staten en 12 van Canadese provincies. Op de vraag of dit niet genoeg is antwoordt Jelle dat een nummerplaat van IJsland nog op z’n verlanglijstje staat. Deze wil hij niet bij de vereniging kopen, want hij verzamelt alleen nummerplaten van landen waar hij zelf is geweest. Jelle: ,,IJsland ligt nog in het verschiet. Eerst moet het maar wat warmer worden en corona achter de rug zijn.”

Kent u ook mensen in uw omgeving met een bijzonder verhaal of beroep, dan wel een bijzondere missie, ervaring of hobby, meld het de redactie.