‘Je hoeft niet klassiek geschoold te zijn om bij ons te komen zingen’

Castricum – De Castricumse Oratoriumvereniging is op zoek naar nieuwe zangers en zangeressen. In december staat een uitvoering gepland van het Weihnachtsoratorium van Johan Sebastian Bach. ,,Iedereen is welkom als koorlid.”

Door Ans Pelzer

Het was lange tijd stil door corona, maar bij De Castricumse Oratorium Vereniging wordt weer druk gerepeteerd. Een deel oefent live, in de Dorpskerk, de andere helft volgt de repetities online – zoals tijdens de lockdown. Voorzitter Henny de Wit: ,,Het was wel wennen, want als je via Zoom repeteert zit iedereen achter de eigen computer en het geluid van de anderen is uit. Je zingt alleen en hoort niemand anders dan de dirigent, Pieter-Jan Olthof. Hij hoort wel iedereen. Dat is heel beperkend, want juist het mooie van samen zingen verdween. Dat hebben we meer dan een jaar niet kunnen doen.”

Spannende tijd

Geen van de koorleden is afgehaakt tijdens de lockdown. Henny: ,,We hebben als bestuur ook hard gewerkt om de band met onze leden goed te houden. Het wordt heel spannend wat er de komende tijd kan en mogelijk is. We hebben ongeveer honderd leden en we repeteren nu op de donderdagavonden voor het Weihnachtsoratorium, die we op 10 december gaan uitvoeren.”

‘Meegevoerd’

Henny zingt ook in het koor. ,,Ik ben er zes jaar geleden als beginneling bij gekomen. Een paar jaar geleden bestonden we vijftig jaar en heb ik de festiviteiten mee georganiseerd en daarna zit je ook zomaar in het bestuur. Ik vind het zo mooi, bijzonder en harmonieus om mee te zingen in het koor. Je wordt meegevoerd in een grote stroom. Met het orkest erbij maakt het me eigenlijk niet uit wat je zingt. Klassieke muziek heeft iets universeels.”

Nieuwe koorleden gezocht

,,Nieuwe zangers zijn van harte welkom. Je hoeft niet klassiek geschoold te zijn of noten te kunnen lezen. Iedereen mag het bij ons komen proberen als koorlid. In het voorjaar van 2021 zingen we weer de Matthäus Passion. Dat is erg leuk om te doen, juist ook voor beginners. Meedoen aan een concert is een magische ervaring. Al voor het einde van dit jaar beginnen we met de repetities. Als je ook maar een beetje kunt zingen, meld je aan.”

Concertgebouw

,,Elk jaar hebben we een concert en eenmaal in de drie jaar zingen we in het Concertgebouw in Amsterdam, samen met de oratoriumkoren van Bergen en Schagen. Het is echt geweldig om als artiest in het Concertgebouw te staan. Vanwege corona is dat verplaatst naar 2023.” Voor meer informatie over de concerten en meezingprojecten: www.oratoriumcastricum.nl. (Foto: aangeleverd)