Jantien Ranzijn geportretteerd in boek ‘Vrouw & Werkplaats’

Akersloot – Vorige week nam Jantien Ranzijn in het MBO-College in Hilversum haar exemplaar van het boek ‘Vrouw & Werkplaats – 26 vrouwen over hun werkplaats, gereedschap en vakbekwaamheid’ in ontvangst. De Akerslootse is hierin met nog 25 andere vrouwen geportretteerd door fotograaf Otto Kalkhoven.

Otto Kalkhoven (1965) werkt sinds 1999 als professioneel fotograaf. Ambachten, het landleven, culinair, interieur, portretten, hij vindt het allemaal even leuk om te doen. Fotograferen is zijn vak, houtbewerking zijn hobby. Vanuit deze twee passies ontstond het boek ‘Man & Werkplaats’, waarin hij diverse ambachtsmannen portretteerde. Otto wilde weten of werkplaatsen vandaag de dag nog steeds een typisch mannelijk fenomeen zijn. Zouden werkplaatsen van vrouwen er anders uitzien, hoe staan zij in het ambachtsveld? Hij kwam in contact met Jantien Ranzijn, die houtwerk op maat maakt. Samen met collega Rob van Diepen deelt ze een grote houtwerkplaats van driehonderd vierkante meter in Akersloot. De ruimte hebben ze nodig voor het uitvoeren van grote projecten. ,,Ik ben echt een doener, laat mij maar lekker in de werkplaats staan en zagen.’’

Houtwerk op maat

Ranzijn: ,,Toen ik als zestienjarige moest kiezen welke kant ik op wilde, ging ik kijken op verschillende opleidingen. Het Hout- en Meubileringscollege vond ik fantastisch, wat een leuk sfeertje! Ik had nooit getimmerd of geklust, maar dacht gelijk: dit wordt ‘m, de opleiding vond ik goud.’’ Inmiddels maakt Jantien al achttien jaar houtwerk op maat. ,,Het is soms een voordeel om vrouw te zijn in dit vak. Er zijn mensen die het leuk vinden dat ik vrouw ben, dat geeft me een gunfactor. Ik hoor wel eens dat ik opgeruimder of netter ben, of een langere concentratieboog heb om ergens aan te werken, maar ik weet niet of dat aan mijn vrouw-zijn ligt. Ik vind het vooral geweldig dat je echt kunt maken wat je op papier hebt gezet en ik ben het gelukkigst als ik bezig ben, in m’n werkbroek’’, vertelt Ranzijn.

Het boek ‘Vrouw & Werkplaats – 26 vrouwen over hun werkplaats, gereedschap en vakbekwaamheid’ bevat 26 interviews met ruim driehonderd foto’s met bijschriften en is verkrijgbaar via www.splintmedia.nl en in de (online) boekhandels.

Op de foto:
Fotograaf Otto Kalkhoven reikt het boek uit aan Jantien Ranzijn. (Foto: Splint Media BV)