Jan Veldt bijna halve eeuw bij dezelfde werkgever

Akersloot – Flexbanen zijn tegenwoordig in. Je hebt mazzel als je een vaste baan hebt. Vroeger was een vast dienstverband normaal, zo ook voor Jan Veldt (65). Hij trad 49 jaar terug in dienst bij garage Van der Steen en Kleverlaan in Limmen. Morgen gaat hij met pensioen. Jan zag vele collega’s komen en gaan en zijn vak veranderen.

Door Henk de Reus

Hij was nog een broekie van 17 en kwam net van de LTS toen hij in 1972 als monteur in dienst trad bij garage Van der Steen en Kleverlaan. Zijn huidige directeuren, Jan en Ron Kleverlaan, zijn kinderen van voormalig eigenaar Cor Kleverlaan en zijn vrouw Tiny. Toen Jan in dienst trad was directeur Jan een lopertje terwijl broertje Ron nog door de ooievaar moest worden afgeleverd. Jan leerde snel de kneepjes van het vak en in de avonduren volgde hij een opleiding tot tweede, en later eerste monteur. Jan: ,,Ik wist inmiddels zo veel van het vak van automonteur dat ik stagiaires begeleidde. Soms kregen zij na hun stage een vaste baan in de garage, terwijl anderen hierna een eigen garage begonnen. Dit vervulde mij soms met trots.” Jan werd de eerste APK-keurmeester binnen het bedrijf.

Ontwikkelingen

Van der Steen en Kleverlaan verdween en Jan verhuisde in 1999 mee naar garage Kleverlaan aan de Rijksweg. Hij was getuige van de technische ontwikkelingen op autogebied. Jan: ,,Als je nu een auto wegbrengt voor een grote beurt, merk je geen verschil als je deze weer ophaalt. Dit komt door een aantal technische ontwikkelingen. Kleppen stellen zich tegenwoordig automatisch, bougies hoeven minder snel te worden vervangen, remmen stellen zichzelf af en contactpunten hoeven niet meer ‘op tijd’ te worden gezet. Het beroep van automonteur is in de loop der tijd veranderd omdat er veel elektronica is bijgekomen, zoals het motormanagementsysteem.”

Plezier

Jan kijkt met plezier terug op z’n werkzame periode. ,,Ik vond het leuk om aankomende monteurs te begeleiden en te zien groeien. De onderlinge sfeer met de collega’s was altijd goed en ik vond de contacten met de vaste klanten altijd plezierig. Een praatje vonden ze altijd wel leuk. Met een aantal vaste klanten had ik een prima band. Ook kijkt jan met plezier terug op z’n 40 jarig dienstjubileum. ,,Het bedrijf heeft toen flink uitgepakt en er waren veel vaste klanten aanwezig.”

Waardering

De huidige directie van het bedrijf is lovend over Jan. Jan Kleverlaan: ,,Jan is echt van de oude stempel: recht door zee, hart op de tong, trouw, hard werkend en een sociaal bewogen mens. Bij ziek, zeer of tegenslag bij collega’s was Jan altijd de eerste die contact opnam. Hij was onze rechterhand bij het opleiden van de huidige monteurs.”

Toekomst

Jan ziet de toekomst wel zitten. Hij is een fervent sporter en heeft de halve wereld gezien. Hij liep vele marathons, beklom de Kilimanjaro en de Mount Everest, fietste door Amerika, Alaska, Japan en naar de Noordkaap en schaatste heel wat kilometers bij elkaar. Vaak was hier een goed doel aan verbonden. De kilometers die zijn benen aflegden komen in de buurt van de tellerstand van menige auto die hij nakeek. Jan: ,,Wat in eerdere jaren ‘uitdagingen’ waren zijn nu ‘belevenissen’ voor mij geworden. ,,Ik heb eindelijk wat meer tijd om in m’n eigen garage aan m’n auto te sleutelen. Ik ga één dag per week als vrijwilliger in de duinen werken en probeer ook eens per week met m’n zoon te kanoën.”

Afscheid

Vandaag neemt Jan afscheid van z’n werkgever. Door corona zal het afscheid sober zijn. Toch wordt hij niet vergeten want hij ontvangt een speciaal gemaakte ‘Jan Veldt krant’ waarin collega’s, vrienden en familie wensen en herinneringen hebben opgetekend. Morgen is het weer feest want dan wordt hij 66 jaar.