Jan Valkering-tulp gedoopt

Limmen – Tijdens een familie- en vriendenbijeenkomst op het Rooms-Katholieke kerkhof werd onlangs postuum een tulp gedoopt met de naam Jan Valkering. Jan overleed in 2017, maar heeft de nieuwe tulp destijds kort voor zijn overlijden nog kunnen zien. Inmiddels zijn er meer exemplaren van gekweekt en was het tijd om de bloem officieel ten doop te houden.

Door Kees G. Kroone

De familienaam Valkering komt in Limmen al voor sedert ongeveer 1870. Het is een bekende naam in Noord-Kennemerland en veelal verbonden met bloembollenbedrijven. Tijmen Valkering begon rond 1870 een kleine veehouderij en bloembollenbedrijf aan de Westerweg. Zijn zoon Jan Valkering zette het bedrijf voort en tezamen met zijn vijf zoons bouwden zij een kwekerij met handels- en exportbedrijf op. De onderneming zou tot de top tien van Nederland gaan behoren en telde meer dan honderd werknemers.

Deze Jan Valkering was ook lid van de gemeenteraad, het bestuur van de Boerenleenbank en lid van Provinciale Staten. Een man met vakkennis en visie. Het bedrijf had kwekerijen in Limmen, Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef. De Pruikenlaan in Limmen (van Dusseldorperweg naar Middenweg, nu aan einde Vuurbaak), werd omgedoopt tot Jan Valkeringlaan. Het bedrijf Valkering bracht onder meer een witte parkiettulp op de markt onder de naam White Parrot, een spontane mutant uit de triumph-tulp Albino. Het bedrijf was ook binnen de branche bekend door de introductie van diverse bolgewassen, nieuwe soorten, uit het geslacht Scilla campanulata, oftewel boshyacint.

Jonge generatie

De vijf broers, Cor, Siem, Antoon, Piet en Jan hadden drie zoons met de naam Jan. Om ze uit elkaar te houden werd de naam van de vader toegevoegd: Jan Siem, Jan Toon en Jan Dad (in Engeland geboren en sprak zijn vader aan met Dad, vandaar). Deze drie Jannen zijn inmiddels (te jong) overleden. Zij bouwden onder meer de Valkeyhal aan de Rijksweg, het huidige kleinschalige fraaie bedrijventerrein. Jan Siem, daar schrijven wij nu over, had een levendige bloembollenexport op Noord-Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland. Deze handel had hij overgenomen van zijn vader Siem, die in 1960 was overleden. Hij sprak ook vijf talen vloeiend. Hij was een graag geziene gast bij zijn grote klantenkring.

De Jan Valkering-tulp wordt gekweekt en verkocht door Verver Export BV in Heerhugowaard. (Foto: aangeleverd)

Verver Export BV Heerhugowaard

Tijmen Verver, eigenaar/directeur van genoemd bedrijf, is een oomzegger van Jan Valkering en heeft ook zijn handel/export overgenomen. Als eerbetoon heeft hij een dubbele late tulp geselecteerd in de kleur oranje/zalm en die aan zijn oom Jan getoond kort voor diens overlijden op 1 december 2017. Samen besloten ze de tulp door te kweken en op termijn te dopen met zijn naam.

De echtgenote van Jan Valkering, zijn drie kinderen, familie en vrienden waren aanwezig op het kerkhof waar de tulp geplant staat. Na een korte inleiding en historisch overzicht van de familie Valkering en het bedrijf werd de champagne over de tulpen gegoten en de naam officieel bekrachtigd. Tot in het jaar voor zijn dood was Jan Valkering ook als gids/rondleider verbonden aan de Hortus Bulborum. De tulp is officieel goedgekeurd door de brancheorganisatie en als zodanig geregistreerd in de classified list. Dit is een zorgvuldige procedure die enkel jaren in beslag neemt.