Jade Wuurman wint NK baanwielrennen

Limmen – Met brons op de achtervolging, een vierde plek op de scratch en een dramatisch verlopen afvalkoers (haar favoriete onderdeel) heeft Jade Wuurman alsnog de puntenkoers van het NK baanwielrennen op haar naam kunnen zetten.

Een jaar met veel ups en downs zou het worden voor Jade Wuurman (16) uit Limmen. Na drie keer corona in 2022 vreesde Jade toch echt of topsport er in de toekomst nog wel in zou zitten. Als je dan nu de balans opmaakt en in 2022 drie titels binnensleept, twee bij de nieuwelingen in februari en één bij de junioren in december, dan moeten we de tussenliggende periode maar snel vergeten. Vorige week vond in het Omnisport van Apeldoorn het NK baanwielrennen plaats. Jade kwam uit op de puntenkoers, scratch, achtervolging, afvalrace en de koppelkoers. Deze koppelkoers stond in het teken van het opdoen van ervaring en dat zou met haar 16 jaar tussen de profs (o.a. Lorene Wiebes) een onvergetelijke ervaring worden.

Bij de puntenkoers zijn er om de tien rondes punten te verdienen, bij een ronde voorsprong twintig punten en in de laatste sprint dubbele punten. Na een snoeihard begin van de wedstijd wist Jade Wuurman zich samen met Maaike Pronk los te maken van het peloton. Binnen no time pakten ze een ronde voorsprong op de rest en was het duidelijk dat de strijd om de titel tussen Jade en Maaike zou gaan. Jade, die voor de laatste sprint een achterstand had ten opzichte van Maaike, moest de laatste sprint winnen en Maaike mocht dan niet in de punten vallen. Dit scenario werd werkelijkheid. Jade won met een banddikte de laatste sprint en de kapotgereden Maaike Pronk zat niet in de punten. Nina Maathuis eindigde op de derde plaats. (foto’s: aangeleverd)