Jade Wuurman pakt zilver op NK baanomnium duur

Limmen – Jade Wuurman (16) heeft zaterdag in Apeldoorn op het NK omnium duur voor juniordames zilver gepakt. Door een nieuwe regeling van de UCI moest Jade als tweedejaars nieuweling deelnemen aan het NK bij de oudere juniordames. Het omnium bestaat uit vier onderdelen: de scratch, temporace, afvalkoers en puntenkoers.

De scratch zou al direct duidelijk maken of zij zich zou kunnen meten met de andere dames. Het onderdeel eindigde in een massasprint waarbij Jade Wuurman zich dusdanig positioneerde dat zij een mooie tweede plek binnensleepte. Een prima start voor het kampioenschap. Met een tweede plek in de temporace en een vijfde plek in de afvalkoers ging ze op een tweede plek in de algemene stand de afsluitende puntenkoers in. Dat zou een ware thriller worden voor plek twee. Na vier sprints was Jade teruggevallen naar plek drie met twee punten achterstand op de nummer twee.

De laatste sprint met dubbele punten zou bepalen of het de tweede plek of de derde plek zou worden. Bij het klinken van de bel draaide Jade het gas volledig open. In haar wiel zat toen haar concurrente die er alles aan deed om Jade te passeren. In de laatste bocht komt zij ernaast maar Jade gaf nog eens extra power op de pedalen en zorgde er met een ultieme jump voor dat zij haar voorwiel als eerste over de meet drukte. De zilveren medaille op dit NK was daarmee een feit. Uitslag: 1. Nina Maathuizen (jun) 2. Jade Wuurman (nwl) 3. Nina Oolders (jun). (Foto: Roger Wuurman)